Osijek
PROLJEĆE NA GLAVNOJ TRŽNICI

“Jagodičasti” sok pravo je osvježenje
Objavljeno 25. svibnja, 2018.

Čim koje sezonsko voće ili povrće bude aktualno na tržnici, kod prodavača koji ga prodaju gotovo svakoga dana mogu se vidjeti dugi redovi kupaca. Tako je bilo i danas kod prodavačice jagoda, a među kupcima zatekli smo sugrađanku Sanju koja, kako kaže, obožava jagode u svim oblicima i varijantama.

- Volim ih jesti same svježe, ali i staviti u kolač, praviti džem, a od prošle godine i sok koji u šali nazivam “jagodičasti”. Pravim ga od dva kilograma jagoda, i to tako da ih najprije operem i očistim od peteljki, a potom ih stavim u posudu i dolijem dvije litre vode te pustim da proključa i ostavim 15-ak minuta na jačoj vatri. Kad jagode izgube boju, sve pustim kroz cjedilo, a to ponovim i s cjedilom s manjim rupicama – ispričala je sugrađanka neobičan recept te dodala da dobije otprilike 1,5 litara tekućine na koju doda 1,5 kilograma šećera i 1,5 paketića limunske kiseline. Sve to treba proključati na vatri i ohladiti te puniti u staklene boce.

Dodajmo tome da jagode stoje od 18 do 20 kuna za kilogram, a na tržnici su sve prisutnije višnje, i to po cijeni od 12 kuna za kilogram. Velika je i ponuda raznog povrća, a još uvijek su najaktualnije rajčice, i to po cijeni od 12 do 15 kuna za kilogram. Brojne su i vrste paprika koje se uglavnom prodaju po kunu ili dvije po komadu, a kilogram krastavaca je deset kuna.

Tržnica je također puna i cvijeća, i to tamjana, bidensa, sufrinija, žabica, puzavaca i brojnih drugih vrsta koje se prodaju već od tri kune. Prodavači cvijeća kažu da cijene nisu mijenjali godinama, što kupci prepoznaju, i u tijeku sezone kupuju razno cvijeće kako bi uredili svoje balkone, terase...

Marija MIHELIĆ
Blitva na slavonski način

Iako je neizostavan dio mediteranske prehrane, blitva je sve prisutnija i na slavonskoj trpezi. Bilo je tako i na ovotjednom Zelenom četvrtku kad je blitva koju je predstavio Miro Kovačević iz OPG-a Mirela Kovačević planula – kako ova za prodaju, tako i pripremljena u salati, a s čime je posjetitelje iznenadila Ljiljana Olujić iz Eko Rural neta.

- Blitvu najčešće pravimo s krumpirom uz ribu, a idealna je i u salati pa i spravljena kao špinat na mlijeku. Mladu blitvu možemo jesti svježu – poručio je Kovačević koji je posjetitelje počastio sokom od bazge.

Možda ste propustili...

“LAŽI O SRPSKOM ANTIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU”

O knjizi Mihovila Biočića u Osijeku

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

STIHOVI I GLAZBA SVAČIJEG DJETINJSTVA

Mural u Gupčevoj u čast pjesme “Zeko i potočić”

Najčitanije iz rubrike