Regija
ZEMLJA ZAKUPLJENA DO 2035.

“Znam table pod korovom,
a mi se ubijamo za 10 ha”
Objavljeno 25. svibnja, 2018.
Loše ugovore o zakupu državne poljoprivredne zemlje, kaže Nikola Grizelj, moguće je raskinuti samo promjenom zakona

ĐAKOVO - Iako dežurna goruća tema, jučerašnja prezentacija Prijedloga programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH za Grad Đakovo okupila je samo 15-ak poljoprivrednika. No mali odziv nije ih priječio da glasno ukažu na ono što ih boli u dosadašnjoj raspodjeli državnih tabli, zahtijevajući da se “nepravdi i nezakonitostima stane na kraj”, a da se važeći ugovori u koje je takva praksa pretočena - raskinu. Prezentaciju je održao gradski Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, koji je i izradio Prijedlog programa, a koji je, rekla je njegova pročelnica Sanja Rogoz Šola, izrađen u zakonskom roku - do 9. lipnja. Ukupne su državne površine, a prema Državnoj geodetskoj upravi, 3856 hektara, a dosadašnje raspolaganje 3753 hektara. Važeći zakup obuhvaća 94 ugovora – 2258 hektara, a zajedno sa sada raspoloživih nešto više od 1100 hektara, za zakup je 3366 hektara. Uz Rogoz Šolu, Prijedlog su u ime Odjela predstavili Nikola Grizelj i Matija Bilandžić. Rečeno je da važeći ugovori o zakupu “izlaze” tek 2035., dok se ugovori za privremeno korištenje trenutačno mogu produžiti na dvije godine. Upravo su važeći ugovori i njihov istek tek 2035. izazvali najviše bure među okupljenima koji su pitali što će biti s podzakupom te da je prisutan i do 30 posto.

Provjere

– Ići ćemo s provjerom takvih stvari - rekao je Bilandžić.

Na zahtjeve poput onog Anđelka Ćorića da treba raskinuti loše važeće ugovore, Grizelj je odgovorio da je to moguće samo promjenom zakona.

- U tom natječaju iz prošle gradske vlasti zemlju su dobivali i oni koji nemaju ni traktor, počinjen je kriminal, no svi šute - rekao je Ćorić.

– Zakon je tu jasan, stoji da se zakupnici moraju baviti proizvodnjom za koju im je zemlja dodijeljena. Ljudi trebaju prijavljivati nepravilnosti - poručio je poljoprivrednik i gradski vijećnik Branko Kolak.

– Znam za table koje su godinama pod korovom i balama sijena, možeš gljive uzgajati na njima, a mi se koljemo za deset hektara - nastavio je poljoprivrednik Mario Milušić, a Josip Ručević zapitao je: - Zašto da mi provjeravamo, tu je Agencija za plaćanja gdje se vidi koliko je netko dobio zemlje na ime stoke, a poslije ju rasprodao. Čak 70 posto zemlje dodijeljeno je znamo kako – podzakupi, mnogo zemlje se ne radi…!

– Ako korisnik dvije godine ne provodi program na ime kojeg je dobio zemlju, tražit ćemo raskid ugovora - poručio je Grizelj.

– U 60 dana sve se može provjeriti. Što je s onima koji su dobili zemlju, a nisu plaćali zakup? Dobili su potvrde da su platili, a nisu, to su kriminalne radnje! Jesu li ti slučajevi u postupku?! Pomozite da se onima koji su nezakonito dobili zemlju ona oduzme! - pozvao je Ručević.

Što je za prodaju

– Ići će se u provjeru gospodarskog programa i plaćanja zakupa - najavio je Bilandžić.

Prilika za namirenje duga ide s 30. lipnja za namirenje obveza za tekuću godinu, a dužnici za državne table neće moći na novi natječaj.

– Do kraja lipnja treba provjeriti sve uplate - rekla je Rogoz Šola.

– Ovim zakonom prvi je put regulirano kako se raskidaju ugovori, dosad je to bilo nejasno - poručio je Grizelj.

– Grad u 100 dana može provesti reviziju svih tih ugovora - dodao je voćar Rade Blažević u ime zadruge “Đakovština”...

- Površine za prodaju trenutačno nismo mogli odrediti, jer nismo imali sve potrebne suglasnosti i podatke, no rečeno nam je da Program dostavimo u roku, da će suglasnosti biti dobivene naknadno. Za prodaju može ići do 25 posto površina iz Programa, a najveća pojedinačno može biti do deset hektara i to P3, tla lošije kvalitete - rekao je Grizelj.

– Vi predložite što je za prodaju, osim P1 i P2 tla, podnesite prijedloge i uzet će se u obzir - dodao je gradonačelnik Marin Mandarić.

Za ostale namjene, a za što zakon određuje do pet posto, u slučaju Đakova predviđeno je 180 hektara. Maksimalna površina za dodjelu je 118 hektara.

– Prema prioritetima, prvi su stočari, ovisno o tome imaju li dovoljno zemlje s obzirom na uvjetna grla, a drugi su dosadašnji posjednici - naveo je Grizelj, dok je Bilandžić dodao da je Odjel za povrat predvidio 303 hektara.

Na upit kada će biti raspisan natječaj, odgovoreno je da nije izgledan do iduće godine.

Suzana ŽUPAN
Mandarić: Tko ne plaća zakup i ne drži se programa – ide van!

- Tko ne plaća zakup i/ili ne poštuje gospodarski program na osnovi kojeg je dobio zemlju u zakup, ide van sa zemlje i ona ponovno ide na natječaj - poručio je gradonačelnik Marin Mandarić na negodovanje okupljenih na dosadašnju “zemljišnu” praksu i njene anomalije. “U igru” se, podsjećamo, uz jedinice lokalne samouprave vraća i DORH. U slučaju nepravilnosti prvo slijedi opomena, potom obavijest o raskidu ugovora, a ako korisnik nije ni nakon toga izišao iz posjeda, slučaj ide na DORH. Sadašnji zakupi, koji vrijede do 2035. i na čije se anomalije jučer ukazivalo, odnose se na zakup na 20 godina, a ugovori su potpisani 2015.

ugovori

PRIVREMENO KORIŠTENJE MOŽE SE PRODUŽITI NA DVIJE GODINE

Na upit kada će biti raspisan natječaj, odgovoreno je da nije izgledan do iduće godine

Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike