Novosti
PREMIJER PREDSTAVIO KANDIDATE SABORSKIM ODBORIMA

Darko Horvat pomoći će gospodarskoj politici Vlade
Objavljeno 23. svibnja, 2018.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je na sjednici saborskih odbora predstavio kandidata za potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te Darka Horvata za ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta.

“Očekujem da Horvat dobije potporu i da nakon izglasavanja prione poslu zajedno s drugim članovima Vlade”, rekao je premijer. Naglasio je da je riječ o kandidatu koji ima veliko iskustvo u resoru gospodarstva, u vladi Tihomira Oreškovića obnašao je dužnost ministra poduzetništva i obrta, posebno se bavio malim i srednjim poduzetništvom te stekao i političko iskustvo kao saborski zastupnik i kao čelnik HDZ-a u Međimurskoj županiji. Od novog ministra premijer očekuje doprinos u poboljšanju poslovnog okruženja, potporu poduzetnicima te bolju apsorpciju sredstava u domeni Ministarstva gospodarstva. Plenković očekuje i njegov velik doprinos u rješavanju poteškoća u gospodarskom sektoru, a koje su nasljeđe hrvatske gospodarske tranzicije. “Horvat ima potrebno iskustvo i u ovakvim okolnostima spreman je prihvatiti odgovornost ministra gospodarstva”, rekao je Plenković, uvjeren da će Horvat svojim angažmanom nastojati pridonijeti gospodarskoj politici Vlade i ostvarivanju njezina tri temeljna cilja - daljnjoj fiskalnoj konsolidaciji, provođenju strukturnih reformi i privlačenju investicija.

Za Tolušića je istaknuo kako smatra da je aktualni ministar poljoprivrede kroz svoj dosadašnji rad u cijelosti spreman preuzeti odgovornu zadaću potpredsjednika Vlade i dati dodatni impuls bitnim procesima koji su na njezinu dnevnom redu. “Aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić bit će zadužen za koordiniranje svega onoga za što je nadležna koordinacija za gospodarstvo”, rekao je Plenković predstavljajući Tolušića. Za aktualnog ministra poljoprivrede rekao je da je do sada bio upućen u aktivnosti koordinacije za gospodarstvo s obzirom na to da je poljoprivreda dio resora u sklopu te koordinacije. “Riječ je o kolegi koji je u posljednjih nekoliko godina u aktualnoj i prošloj vladi stekao iskustvo na dvije ministarske funkcije - ministra poljoprivrede i ministra za regionalni razvoj i europske fondove. On je pravnik, bio je virovitičko-podravski župan i ima izravno iskustvo s jedinicama lokalne i područne samouprave”, rekao je premijer. Dodao je kako smatra da je Tolušiću to dodatni plus s obzirom na teme koje postoje u aktivnosti potpredsjednika Vlade i s obzirom na temu gospodarstva i prioritete kojima se Vlada bavi. H

GLAVAK SE VRAĆA U SABOR

O novom ministru i potpredsjedniku Vlade saborski zastupnici bi trebali glasati u petak. Horvata će, doznaje se u HDZ-u, u Saboru zamijeniti Sunčana Glavak, glasnogovornica Vlade, koja je već bila saborska zastupnica.