Novosti
MINISTAR MARIĆ U VUKOVARU

Država još ne zna čime sve raspolaže
Objavljeno 24. svibnja, 2018.
Imamo zadaću aktivirati imovinu u vlasništvu RH kako bi služila onima koji žive uz nju, izjavio je ministar Goran Marić

Ministar državne imovine Goran Marić posjetio je Vukovarsko-srijemsku županiju i sastao se sa županom, gradonačelnicima i načelnicima kako bi dobio uvid u probleme s neriješenim predmetima s Ministarstvom državne imovine.

“Imamo zadaću aktivirati imovinu u vlasništvu RH kojom upravljamo i naš je filozofski i politički pristup da ona mora služiti onima koji žive uz nju. Područjima koja su na rubu Hrvatske moramo pokazati da nisu na rubu naših interesa. Aktivacijom državne imovine u Vukovarsko-srijemskoj županiji pomoći ćemo reanimaciji života na ovom području”, izjavio je Marić te dodao kako je situacija kompleksna, no primjenom novog Zakona o upravljanju državnom imovinom bit će riješena najmanje trećina svih predmeta koji se odnose na gradove i općine. Novi je zakon nazvao jasnim, životnim i nedvosmislenim. “Njime jedinice lokalne samouprave postaju vlasnici mnogih nekretnina: parkova, vatrogasnih i društvenih domova, sportsko-rekreacijskih terena, vrtića, škola, groblja i svega što je od važnosti za lokalnu zajednicu. U vlasništvu države ima na desetke tisuća nekretnina, naše je ministarstvo najmanja institucija u Hrvatskoj s najviše problema i predmeta. Stupanjem na snagu novog zakona bit ćemo učinkovitiji, a imovina će se brže aktivirati”, poručio je Marić. Naveo je kako je ukupna vrijednost imovine kojom upravlja ovo ministarstvo neprocijenjena i neprocjenjiva, jer nad brojnim nekretninama nikada nije izvršen očevid. Marić je ustvrdio kako su drugim zakonima onemogućeni u učinkovitijem djelovanju, s obzirom na to da za procjenu nekretnina moraju provesti postupak javne nabave zbog narudžbe sudskog vještaka, dok druge institucije to ne moraju.

Dragana KORPOŠ
Darovano zemljište i Radnički dom

Ministar je potpisao ugovor s gradonačelnikom Otoka Josipom Šarićem te uručio darovnicu dogradonačelniku Vukovara Marijanu Pavličeku. “Grad Otok potpisao je ugovor za darovanje zemljišta za gradnju Bioekološkog znanstvenog centra. Riječ je o velikom projektu koji je prošao na natječaju prirodne baštine, a čija je vrijednost 25 milijuna kuna, i zaposlit ćemo 15 ljudi”, rekao je Šarić. Pavliček je naveo kako je Vukovar dobio odluku o darovanju Radničkog doma u Borovu naselju. “Taj će objekt biti prenamijenjen u vukovarsko Veleučilište, gdje će biti otvoreni novi programi potrebni našim studentima”, istaknuo je Pavliček.

Možda ste propustili...