Crna kronika
U ĐAKOVU I OSIJEKU NESTALA TRI MLADIĆA

Đakovčanin otišao od sestre i nestao u Beču, traga se i za mladićem iz Retfale
Objavljeno 24. svibnja, 2018.

Dvojica Đakovčana i mladić iz Osijeka nestali su u proteklih desetak dana. Iz osječke Retfale 13. svibnja nestao je Filip Ribić (17) zvani Fićo, dok je u Đakovu u ponedjeljak nestao 26-godišnji Ivan Ćurić. Đakovčanin Josip Talas (26) nestao je 13. svibnja u Austriji. Tada je posljednji put viđen kod sestre u Beču.

- Još uvijek svi tražimo Josipa. Znamo da je izišao iz Hrvatske i da je viđen kod sestre, no već deset dana nemamo nikakvih informacija o njemu. Molila bih sve koji imaju neka saznanja o njemu neka se jave nama ili policiji - kazala nam je zabrinuta Ružica Talas, strina nestalog Đakovčanina.

Prema statistici MUP-a, u protekle dvije godine u Hrvatskoj je prijavljeno 5845 nestanaka osoba. Od ukupnog broja u dvije godine 96 osoba pronađeno je mrtvo, četiri su bile teško ozlijeđene i 19 lakše. U Hrvatskoj se na jučerašnji dan tražilo 2605 osoba. Među njima su i osobe nestale za vrijeme Domovinskog rata, ali i maloljetnici koji često bježe iz ustanova, ili iz svojih domova uglavnom zbog skitnje.

Ministarstvo unutarnjih poslova osnovalo je Nacionalnu evidenciju nestalih osoba – NENO, u želji što boljeg razumijevanja građana problematike nestalih osoba u Hrvatskoj. Na internetskoj stranici www.nestali.hr mogu se pogledati profili svih nestalih osoba, a većina uz osobne podatke i podatke o nestanku ima i fotografiju.

- NENO pojašnjava proceduru i složenost metodologije traganja za nestalim osobama. Ujedno pozivaju obitelj nestale osobe, prijatelje i širu zajednicu da se, u suradnji s policijom, aktivno uključe u traganje za nestalom osobom, jer su upravo oni važan izvor korisnih informacija o navikama i životnom stilu nestale osobe - pojašnjavanju u MUP-u. Od samostalnosti Republike Hrvatske do danas nestalima se još uvijek vodi oko 2500 osoba, a broj pronađenih tijekom tih godina mnogo je veća.

Građani se često pitaju pokreće li se potraga za nestalom osobom doista tek 24 sata nakon što je nestala, no to je posljedica previše gledanja američkih filmova. Naime, da bi prijavili nestanak osobe ne trebate čekati da prođu 24 sata od njezina nestanka. Najbolje je nestanak policiji prijaviti što prije, odnosno čim posumnjate u nečiji nestanak. Zapamtite da se “svježi” trag lakše slijedi.

Sandra LACIĆ

Većina nestalih osoba, bar iz statistika, odaje se skitnji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana