Regija
LIKA I VELEBITSKO PRIMORJE U HRVATSKOJ KNJIŽEVNOSTI

Od Bašćanske ploče pa sve do suvremenih pjesnika i književnika
Objavljeno 24. svibnja, 2018.

SLATINA - Matica hrvatska Ogranak Slatina i Udruga Ličana Vila Velebita organizirali su predstavljanje književnog djela Lika i Velebitsko primorje u hrvatskoj književnosti, koju su priredile Ana Lemić i Jasminka Brala Mudrovčić. Knjigu je uredila Ana Lemić, a izdavači su Ogranak Matice hrvatske u Gospiću i Udruga Ličana Vila Velebita u Zagrebu.

Na domoljubnu pjesmu iz 19. stoljeća Vila Velebita podsjetio je dopredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, jer ona se u Slatini orila 1971. godine.

– Imao sam čast biti na najvećoj skupštini Matice hrvatske otkad postoji Matica, to je bila skupština Ogranka u Slatini. Tada su se pjevale i recitirale pjesme nastale na Velebitu - rekao je Sučić i, govoreći o daljnjoj potrebi širenja hrvatske kulture, naglasio da se moramo dostojanstveno nositi s nesrećama, ratovima i ratnim stradanjima, i moramo pokazati sjaj i veličinu kulture koja nas je održala.

– Autorice su marljivo prikupljale, a ja sam pomogao koliko sam mogao da se iz naših najboljih časopisa pronađu biseri i tragovi Like i Velebita, postojanja i djelovanja naroda koji se prepoznaje po odlikama ustrajnosti, stamenosti, ljudskosti, gostoljubivosti, srdačnosti i nevjerojatne izdržljivosti, i koji je uvijek imao nadu. Matica postoji da bi narod prožela kulturom, da bismo bili kadri misliti i govoriti o svim područjima života. Treba znanje širiti, mlade ljude zaposliti, i onda se ne moramo bojati budućnosti. Narodi ne pogibaju samo u ratovima nego i onda ako zamru, ako zaspu. Zato ih treba buditi kulturnim, prosvjetnim, umjetničkim i drugim događajima, i zato Matica izdaje ovakve knjige - rekao je Sučić.

O knjizi koja veliča Velebit kao simbol ujedinjavanja hrvatskoga prostora, kao promatračnicu Like i Primorja i čuvara njihove uzajamnosti govorila je predsjednica Ogranka Matice hrvatske Slatina Zorica Varga. Ona je istaknula odraz toga hrvatskog prostora u narodnom i umjetničkom književnom stvaralaštvu kroz stoljeća.

O doživljajima ličkog i velebitskog prostora i nastanku knjige govorila je autorica Lemić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske iz Gospića. U 15 godina proučavanja obišla je od Senja do Zrmanje više od 550 sela i zaselaka, danas najvećim dijelom raseljenih i praznih.

– Za kršnu Liku uvijek se smatralo da je siromašna, zaostala i nepismena, i to me boljelo. Htjela sam svijetu pokazati što je Lika dala našoj književnosti, kulturi, jeziku, od Bašćanske ploče do suvremenih pjesnika i književnika, rekla je Lemić.P.Žarković

Knjige za buduću ličku kuću

Autorica knjige uručila je predsjedniku slatinske Udruge Ličana Vila Velebita Željku Šnjariću prve knjige o Lici za buduću ličku kuću u Slatini, a nazočne je pozdravio i gostima zahvalio gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić. Na predstavljanju su bili i članovi udruge Vila Velebita Virovitica s predsjednicom Željkom Grahovac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike