Regija
SENZACIONALNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

Kod Petrijevaca se živjelo
i 4000 godina prije Krista
Objavljeno 24. svibnja, 2018.
Ulomci antropomorfnih figurica nađeni su na trasi buduće obilaznice

PETRIJEVCI - Najnovije arheološko otkriće u blizini Petrijevaca potvrdilo je postojanje naselja u razdoblju kraja sopota i početka eneolita, konkretnije – čak više od 4000 godina prije Krista. Naselje je čak 4000 godina starije od rimskog logora Mursela, za koje se pretpostavlja da se nalazilo na području današnjih Petrijevaca.

Vijest o novim nalazima potvrdio nam je voditelj arheološkog projekta Slavko Galiot, inače vlasnik tvrtke Delmat Galiot d.o.o. iz Splita za arheološka istraživanja, koji na lokacijama u blizini Petrijevaca već neko vrijeme obavlja arheološka istraživanja za potrebe Hrvatskih cesta na trasi buduće petrijevačke obilaznice.

Poštovali ženu

Premda je bio upoznat s tim da je riječ o terenu bogatom arheološkim ostacima iz raznih razdoblja, i sam je ostao zatečen kada mu je dr. sc. Marsel Burić, profesor na katedri za prapovijesnu arheologiju, čije područje znanstvenog interesa obuhvaća arheologiju neolitika i eneolitika, potvrdio da su predmeti pronađeni u Petrijevcima domaće, lokalne izrade i da potječu s kraja sopota i početka eneolitskog razdoblja.

Punih mjesec i pol Slavko Galiot i stručna ekipa arheologa na čelu s voditeljem terenskog istraživanja Tomislavom Pušićem istraživali su teren u neposrednoj blizini Petrijevaca, kada su prije nekoliko dana na lokalitetu Popovac na izlazu iz Petrijevaca prema Satnici naišli na vrlo zanimljive nalaze.

- Riječ je o višeslojnom nalazištu na kojem smo prvo naišli na horizont kultura polja sa žarama koje potječu iz razdoblja između 1300. i 1100. godine prije Krista. To su zapravo keramičke posude u kojima se nalaze spaljeni ostaci pokojnika, a pokraj njih su se stavljali prilozi i drugi osobni predmeti pokojnika. Ispod toga sloja, na dubini od 30 do 40 centimetara ispod površine, neočekivano smo naišli na novi, neolitičko-sopotski sloj, u kojem smo ispod uobičajenih nalaza keramike, kamenih predmeta te predmeta od kosti našli i antropomorfne figurice. Točnije, njihove ostatke i dijelove. No ono što nas je istinski začudilo i fasciniralo jest podatak da smo ih pronašli u relativno većem broju: na desetak četvornih metara pronašli smo šest ulomaka figurica koje su inače bile veličine od 10 do 12 centimetara, a prikazivale su ženske osobe. Ne znamo točno njihovu namjenu, a pretpostavljamo da je riječ o zajednici koja je posebno poštovala ženu. Riječ je o domaćoj lokalnoj izradi i radu domaćih majstora sa sopotskim ukrasima i motivima. Na nekima od njih uočen je značajan utjecaj s istoka: lenđelske i vinčanske kulture, na osnovi čega možemo zaključiti da je možda bila riječ o penetraciji manjeg dijela stanovnika na ovo područje - kaže Galiot.

Rub naselja

Osim iznenađujućeg nalaska figurica ljudskog oblika, s obzirom na to da se uglavnom pronalaze figurice zoomorfnih kontura, arheolozi su ovdje pronašli i dijelove ritona (posuda u obliku životinje) te žrtvenika u koji se stavljalo ulje, pomasti i druge tekućine. Sve to ih je navelo na zaključak da je u sopotskom razdoblju upravo na ovom lokalitetu bio rub naselja, a da je njegovo središte moglo biti sjeverozapadno stotinjak metara od ovog lokaliteta, što će tek trebati istražiti.

Arheolozi naglašavaju da nije riječ o području na kojem su pronađeni ostaci nekadašnje Mursele, već o drugom lokalitetu, ali također u neposrednoj blizini današnjih Petrijevaca i rijeke Karašice, koja je prostor uz nju oduvijek činila privlačnim za život i osnivanje naselja. Također ističu da nova arheološka otkrića neće poskupiti niti produžiti planirane rokove gradnje obilaznice oko Petrijevaca s obzirom na to da je zbog najnovijih otkrića u planu i proširenje istraživanja terena od lokaliteta Popovac do stare Karašice.

Lidija ANIČIĆ

Figurice su domaće, lokalne izrade, rad domaćih majstora sa sopotskim ukrasima i motivima

Pronađeni su i dijelovi ritona (posuda u obliku životinje) te žrtvenika

Doseljeno, imućno stanovništvo?

Nizu iznenađujućih otkrića na ovom lokalitetu pridružio se i pronalazak obsidiana – vrste vulkanskog stakla od kojeg su se zbog njegovih svojstava obično izrađivali alati za rezanje, ali koji je bio vrlo rijedak i skup. Sve je to arheologe navelo na zaključak da je ovdje svojedobno živjelo imućnije stanovništvo koje je dolazilo i doseljavalo se iz udaljenijih krajeva i posjedovalo svoju vlastitu kulturu.

Arheološka otkrića neće poskupiti niti produžiti rokove gradnje obilaznice

Možda ste propustili...

NOVI CIKLUS JAVNIH RADOVA

Za 44 mjesta stiglo 90 prijava

10 GODINA NAKON POKRETANJA STEČAJA

Radnici Gaja traže uvid u stečajnu masu

OTVORENA IZLOŽBA

Sjećanje na Đakovo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana