Osijek
DVA ORALNA KIRURGA NA ČETIRI ŽUPANIJE

Prema najgorem scenariju, uskoro bismo mogli ostati bez oralne kirurgije na uputnicu
Objavljeno 24. svibnja, 2018.
Svi su termini kod oba tima s ugovorom s HZZO-om popunjeni do kraja 2018.

Iako se lani u kolovozu činilo kako će ulaskom ordinacije dr. med. dent. Stjepana Sibera u sustav javnog zdravstva biti konačno riješen problem (pre)dugih lista čekanja na uslugu oralnog kirurga, godinu dana kasnije situacija je ponovno kritična. Svi termini kod oba tima oralne kirurgije na području četiriju slavonskih županija za ovu su godinu popunjeni, a trenutačno je preko sustava e-naručivanja za njihovu uslugu nemoguće zakazati čak i prvi pregled!

Dr. Siber, kaže, vrlo je brzo popunio sve termine do kraja 2017. godine, a za 2018. godinu termin je već od svibnja nemoguće dobiti.

- Dr. Marko Matijević bio je pod velikim pritiskom, tolikim da je ulazak moje ordinacije u sustav HZZO-a samo kratkotrajno ublažio problem kroničnog nedostatka oralnih kirurga u Slavoniji. Nažalost, i moj je raspored brzo popunjen, iako maksimalno izlazimo u susret pacijentima i zaista radimo na rubu isplativosti - kaže dr. Siber.

Rezultat je ove situacije to što su mnogi Slavonci, i to do daljnjeg, prisiljeni plaćati privatnicima uslugu koju bi im inače pokrilo zdravstveno osiguranje. Jer, svatko koga je bar jednom jako zabolio zub, a stomatolog nije mogao riješiti njegov problem, zna da je na operaciju teško čekati i jedan dan, a kamoli mjesecima.

No, u ovome trenutku jedna loša vijest sustiže drugu. Naime, čak ni ta situacija nije najgora moguća, s obzirom na scenarij o kojemu se priča. Iako nema službenih potvrda, HZZO daje naznake kako će u 2018. smanjivati kvote liječničkim timovima pod ugovorom, što će sigurno utjecati, primjerice, na odluku dr. Sibera hoće li uopće htjeti produžiti svoj ugovor. Uz to, daleko je od nemogućeg da se dr. Matijević, predsjednik Katedre za dentalnu medicinu Sveučilišta J. J. Strossmayera, odluči posvetiti više akademskoj zajednici.

Ivana SOLAR

KAKO SE SUSTAV URUŠIO U DVIJE GODINE

Od šest oralnih kirurga ostalo ih samo dvoje

 

Početkom 2016. godine, uz dr. Marka Matijevića građanima na istoku Hrvatske bili su dostupni oralni kirurzi dr. Stjepan Siber, kao zaposlenik Doma zdravlja Osijek, dr. Vlatko Kopić u KBC-u Osijek, dr. Daniel Špehar u Vinkovcima, a u Slavonskom Brodu dr. Bruno Vidaković i dr. Marijan Baranović.

No, onda se sustav počeo urušavati. Do početka 2017., dr. Siber, dr. Baranović i dr. Špehar izišli su iz sustava HZZO-a i otišli u privatnike, a dr. Vidaković odselio se u Pulu.

Dr. Kopić, pak, preuzevši funkciju zamjenika ravnatelja KBC-a Osijek, prestao je raditi kao oralni kirurg. Sav je posao na području od Iloka do Virovitice tada pao na leđa dr. Matijevića u Osijeku, uz kojega je građanima na uputnicu u blizini bila još dostupna i dr. Ivana Botički u Domu zdravlja Požega.

Dr. Siber, kao privatnik, sklopio je 1. kolovoza 2017. godine ugovor s HZZO-om, no kako je nešto kasnije dr. Botički otišla na porodiljni dopust bez zamjene, situacija ne da se nije poboljšala nego je i otišla na gore, s obzirom na to da su dr. Siber i dr. Matijević tako ostali jedini oralni kirurzi na području čak četiriju županija koji pružaju svoje usluge na uputnicu!

Uz naglasak na poraznu činjenicu kako KBC Osijek, kao klinički centar, nema ni jednog oralnog kirurga te da na posljednjim dvama natječajima nisu uspjeli dodijeliti specijalizaciju nikome od prijavljenih kandidata.

I. Sl.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike