Ekonomija
SVJETSKI DAN PODUZETNICA

Nedostatak novca najveća je prepreka ženskom biznisu
Objavljeno 24. svibnja, 2018.
Poduzetnicama godine proglašene su Marija Maja Čebulc, Milena Perković i Danijela Kasumović Maružin

Poduzetnica godine je Marija Maja Čebulc, menadžerica godine je Milena Perković, socijalna poduzetnica Danijela Kasumović Maružin, a te su im nagrade prema izboru Hrvatske udruge poslovnih žena Krug dodijeljene jučer u okviru obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica. Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), predsjednica istarskog ogranka udruge Krug i višestruko nagrađivana poduzetnica Gordana Deranja istaknula je da HUP nizom akcija već godinama podržava žensko poduzetništvo.

Uz ostalo, u suradnji s kanadskim veleposlanstvom pokrenuta je i inicijativa “30 plus” sa željom da 30 posto članova u upravama društava čine menadžerice. Prema njezinim riječima, prije tri godine, 2015., u upravama ovdašnjih društava bilo je 20,9 posto žena, lani 17,7 posto, a ove godine 18,8 posto. - Prostora za napredak ima, vidimo to i po podatku da lani više od 50 posto tvrtki izlistanih na burzi nije imalo žena u upravi - kazala je Deranja.

Za potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove Ivana Barbarića ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada još uvijek nije postignuta, iako stvari idu nabolje. Prema njemu, najveće su prepreke ženama u poduzetništvu nedostupnost informacija, novčanih sredstava, izobrazbe, a i manje su prisutne na tržištu rada te slabije plaćene u jednakim poslovima od muških kolega.

- Komora će se i dalje snažno zalagati za stvaranje poslovnog okružja koje će pripadnicama ženskog spola olakšati put do zasluženih pozicija u poslovnom svijetu. I onda više nećemo razgovarati o ženskom poduzetništvu, nego samo o poduzetništvu, jer će to značiti da živimo u društvu jednakih uvjeta i prilika za sve - rekao je Barbarić.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman naglasila je da ovdašnje poduzetnice žele biti uključene u sve sfere hrvatskog gospodarstva te kako hrvatska Vlada ima određene mogućnosti poticanja ženskog poduzetništva.

U posljednje dvije godine, istaknula je, udio žena koje su većinski vlasnici tvrtki iznosio je 22 posto. Predsjednica udruge Krug Gordana Restović istaknula je kako je ovogodišnji izbor najboljih poduzetnica bio težak, a presudile su nijanse. Poduzetnica godine Marija Maja Čebulc se prije 25 godina, vjerujući u svoje znanje i iskustvo, upustila u poslovne vode i u Dubrovniku otvorila prvu privatnu ljekarnu - "Ljekarnu Čebulc". Danas zapošljava 21 djelatnika, među njima sedam magistara farmacije i deset farmaceutskih tehničara, vodi tri ljekarne i na policama ima više od 7000 artikala.

Menadžericom godine proglašena je Milena Perković iz pulskog Arena Hospitality Group, koja je svojom upornošću, sposobnošću i znanjem u području upravljanja, razvoja i strateškog marketinga nekadašnji Arenaturist, danas Arena Hospitality Group, dovela do statusa jednog od predvodnika hrvatskog hotelijerstva i prepoznatljivog turističkog brenda. Perković uz ostalo aktivno sudjeluje i u nizu turističkih udruga.

Tvrtka Punkt, socijalne poduzetnice godine Danijele Kasumović Maružin, pokazala se uspješnim projektom za pokretanje društvenih promjena i zapošljavanja apsolutno marginaliziranih skupina na tržištu rada. Takva praksa ističe važnost integracija osoba s invaliditetom i mnogima može poslužiti kao primjer rušenja predrasuda. Kasumović Maružin ujedno konstantno pronalazi rješenja za pomoć ljudima s teškoćama, obrazlaženo je, uz ostalo, prigodom dodjele nagrada u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Hina

U posljednje dvije godine udio žena koje su većinski vlasnici tvrtki iznosio je 22 posto