Kultura
HPD-U “LIPA” U BUDIMPEŠTI TITULA:

Najviša pohvala za svjetske zborske laureate
Objavljeno 24. svibnja, 2018.

BUDIMPEŠTA - HPD “Lipa” iz Osijeka postigao je još jedan veliki međunarodni uspjeh, ovaj put na susretu svjetskih zborskih laureata 3. International Choral Celebration and Laurea Mundi u Budimpešti, na kojemu se okupilo 28 zborova iz 11 zemalja, redom pobjednika jakih svjetskih zborskih natjecanja u protekloj godini. Među pozvanim zborovima, kao jedini hrvatski predstavnik, našla se i “Lipa”.

“Lipašice” i “lipaši” dobili su počasno mjesto, a najveća atrakcija i čast bila je gala izvedba cjelovitog oratorija “Messiah” G. F. Händela. U Müpa National Concert Hall, pod ravnanjem izvrsnoga dirigenta Hollerunga Gabora te uz četvero vokalnih solista i uz instrumentalnu pratnju orkestra Budafoki Dohnanyi Zenekar, zajednički ga je otpjevalo oko 400 izabranih pjevača iz više zemalja, među kojima i 60-ak 'lipašica' i 'lipaša'. Izvedbom su oduševili više od 1500 posjetitelja koji su im uzvratili višeminutnim ovacijama.

“Lipa” se predstavila još u četiri navrata na različitim lokacijama (ukupno pet nastupa u Budimpešti). Pritom je – pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach, a uz pomoć kodirigentica prof. Ozane Tomić i prof. Lidije Neznanović – izvela 33 stilski različite skladbe (uključujući i glazbene brojeve iz “Messiah”).

Osim na svečanom otvorenju, Osječani su pjevali i na Friendship Concert, na službenom susretu zborskih laureata i osvajača Grand Prix nagrada te na Night of Choral Music. Svaki su put dobili veliki pljesak. Instrumentalni solisti i pratnja bili su Igor Rončević (klavir), Mateo Grigić (cajon) i Željko Vukadinović (viseće zvono), a posebno se kao vokalna solistica istaknula Dora Vestić. Ona je, na zahtjev organizatora, u dva navrata imala solo nastupe: na Opening Concert (džez-obrada skladbe “Hallellujah”) te na Night of Choral Music (predvodila izvedbu hita “We Are The World”).

Posebno lijepo iznenađenje uslijedilo je na gala svečanosti zatvaranja, kada su organizatori i stručno povjerenstvo, oduševljeni izvedbama, “Lipi” dodijelili titulu svjetskih zborskih laureata s najvišom pohvalom (Laurea summa cum laude) i medalju za izvrstan umjetnički doseg! 'Lipašice' i 'lipaši' presretni su zbog osvajanja priznanja, a još ponosniji što su ponovno imali prigodu predstavljati Osijek, Osječko-baranjsku županiju i Hrvatsku. Uspostavili su veze s nekoliko zborova iz SAD-a, Italije i Švedske, s kojima dogovaraju buduću suradnju. N.Vek.

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike