Dome slatki dome
TRIKOVI ZA UREĐENJE

Kako maksimalno iskoristiti kvadrate
Objavljeno 24. svibnja, 2018.
Donosimo primjere dizajnerske domišljatosti koji mogu male stambene prostore pretvoriti u dovoljno velike

Nedostatak stambenih kvadrata najčešći je problem pri uređenju stanova jer je želje, potrebe i financijske mogućnosti teško uskladiti. Nekoliko trikova pomoći će vam da vizualno povećate prostor i maksimalno iskoristite kvadrate koji vas okružuju.

Moderan dizajn uklopljen s funkcionalnošću i praktičnošću postao je potreba, a ne samo želja. Dizajnerska domišljatost pri izradi pojedinih komada namještaja može riješiti te probleme i male stambene prostore pretvoriti u dovoljno velike i funkcionalne.

Izuzetno praktično rješenje za stanove u kojima su prostori kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka povezani je korištenje pulta, tj. šanka, tako da se njegova uloga tretira dvojako u prostoru. Prema kuhinji bit će organiziran kao dodatna radna ploha, koja povećava njezinu funkcionalnost i uporabljivost, a prema boravku i blagovaonici kao komoda, tj. polica za odlaganje različitih predmeta i knjiga te postavljanje TV-a. Komoda može biti zatvorena kliznim ili zaokretnim vratima ili otvorena poput police. Na taj način jedan element u prostoru ispunjava više funkcija i oslobađa ga za postavljanje drugih potrebnih komada namještaja ili organiziranje dodatne grupe u istom prostoru, npr. radne. Pri uređenju manjih stambenih prostora preporučljivo je koristiti prostorne elemente koji mogu biti višefunkcionalni.

Ako dnevni boravak koristite i kao spavaonicu, a pri tome vam je potreban veliki ormar, primijenite originalno rješenje: uzdignuti ugradbeni ormar prostire se cijelom dužinom zida s kliznim vratima prema vlastitom izboru boja i materijala. Ispred ugradbenog ormara nalazi se plato, tj. dodatno spremište za stvari, koji je i pristupni prostor ormaru. Do njega se dolazi preko dvije integrirane stepenice. Veliki bračni krevet preko dana se svojom polovinom uvlači u plato, a druga se uz dodatak jastučića koristi kao garnitura za sjedenje u dnevnom boravku. Pred spavanje ćete vrlo jednostavno krevet izvući u njegovoj punoj dužini, plato iskoristiti kao noćne ormariće te će se dnevni boravak u trenu pretvoriti u ugodnu spavaću sobu. Rješenje je kreativno te nadasve praktično i funkcionalno! Ako vam je problem mala dječja ili spavaća soba koju želite iskoristiti i kao radnu, idealno je smjestiti krevet na povišenu poziciju iznad ormara. Njemu se pristupa dodatnim stepenastim elementima koji, osim za komunikaciju, služe i za odlaganje stvari. Radni stol s policama spretno se uklapa u prostor između ormara, kreveta i zida. Prostor se može organizirati kao spavaonica za jednu ili dvije osobe. Osim s pomoću originalnog i funkcionalnog dizajna, prostor ćete maksimalno iskoristiti postavljanjem komada namještaja i opreme s ugrađenim spremištima, poput garnitura za sjedenje i bračnih kreveta s kutijama za posteljinu, ugradbom ormara kojim ćete iskoristiti punu dužinu i visinu zida te stvoriti veliki prostor za odlaganje stvari, postavljanjem polica i ormarića na zidove, koji će ovisno o odabranoj boji i materijalu biti naglašeniji ili neutralniji.

I. GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh.

Pri uređenju manjih stambenih prostora odlični su višefunkcionalni elementi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana