Sport
KAKVA SOLIDARNOST

Čak i suparnici traže pomilovanje za nestašnog Guerrera
Objavljeno 22. svibnja, 2018.

Nogometaši Perua prvi put nakon 1982. izborili su nastup na Svjetskom prvenstvu, no u momčadi ne vlada idila. Najveća boljka Peruanaca je što će na svjetskoj smotri najvjerojatnije igrati bez svoga kapetana i najveće zvijezde Paola Guerrera, koji je na doping-kontroli bio pozitivan na kokain. Prva presuda bila je godinu dana suspenzije, ali je nakon žalbe smanjena na šest mjeseci. No, tek tada je krenula drama. Žalba je prošla, ali samo privremeno, jer svjetska antidopinška agencija traži veću kaznu. Zatim je Međunarodni arbitražni sportski sud povećao suspenziju na 14 mjeseci. I Guerrero je ostao bez nastupa u Rusiji.

Suđenje je bio pravi show koji je pratio cijeli Peru. Naime, odvjetnici nogometaša u dokazivanju nevinosti iskoristili su mumiju u kojoj su pronađeni tragovi kokaina, kako bi dokazali da je zabranjena supstanca već godinama prisutna u Guerrerovu tijelu. Njihov argument za smanjenje kazne bila je tvrdnja da Guerrero u bližoj prošlosti nije konzumirao kokain. Arbitražni sportski sud to nije zanimalo i odrezao je 14 mjeseci, ali borba za Guerrerov nastup u Rusiji nije gotova, a peruanska zvijezda dobila je neočekivanu pomoć. Kapetani momčadi koje na SP-u igraju u skupini C zajedno s Peruom, znači Francuske, Australije i Danske, poslali su pismo FIFA-i u kojem traže pomilovanje za svoga kolegu. “'Peru se vraća na najveću scenu nakon 36 godina izbivanja i vjerujemo da Paolu Guerreru treba biti dopušteno voditi svoju naciju i proslaviti vrhunac svoje karijere. S obzirom na izvanredne okolnosti koje prate slučaj, molimo FIFA-u da pokaže suosjećanje s Guerrerom koji je dao sve što ima za svoju reprezentaciju od 2004. godine. Pogrešno je isključiti ga iz natjecanja koje je kruna njegove karijere i to na osnovi nalaza koji potvrđuje da nije htio varati niti je htio pojačati svoje sposobnosti zabranjenim supstancama. Tražimo od FIFA-ina vijeća da privremeno ukine suspenziju za trajanja SP-a u Rusiji te da se nastavi kada Peru završi s natjecanjem. Bilo bi pošteno da Guerrero igra u Rusiji, stoji, između ostaloga, u pismu koje su potpisali Hugo Lloris, Mile Jedinak i Simon Kjaer.

Apel je doista neobičan, ali pokazuje kako nogometaši imaju itekako solidarnosti i razumjevanja za kolege, čak i iz suparničkih momčadi.

Možda ste propustili...

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTVO

Slavonci će u Beogradu imati podršku

Najčitanije iz rubrike