Novosti
NAKON ŠTO JE SRUŠENA DOBNA GRANICA:

Samo stotinjak potpora za SOR za starije od 30 godina
Objavljeno 23. svibnja, 2018.
Premalo se koriste mjere koje otvaraju priliku svima koji su kasnije stekli neko zanimanje

Dugotrajno nezaposlena Đakovčanka Marija Jacek (38), koja se zajedno s ostalim aktivistima Građanske inicijative “Pravo na SOR” izborila da se u stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, mjeri aktivne politike zapošljavanja, ukine dobna diskriminacija za starije od 29 godina te da i stariji imaju pravo da prođu taj oblik pripravništva, steknu pravo na prvo radno mjesto, kaže kako četiri mjeseca nakon što je prihvaćen taj zahtjev, izboren peticijom i prosvjedima, HZZ bilježi samo 98 odobrenih potpora za pripravništvo i 19 odobrenih osposobljavanja 30+.

Slabo informirani

- Prema iskustvu naših članova, iako su informacije o novim mjerama dostupne na webu, s njima su i dalje relativno slabo upoznati neki od savjetnika Zavoda za zapošljavanje, a osobito institucije i poduzetnici koji bi mogli primati pripravnike i osobe za osposobljavanje - naglašava Jacek.

Kroz ovu inicijativu u 2017. je Đakovo prvo krenulo s peticijom, a zahvaljujući njoj od početka 2018. dostupne su dvije nove mjere aktivne politike zapošljavanja koje sada mogu koristiti i osobe starije od 29 godina – Potpore za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo te Osposobljavanje za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva (30+). Podsjetimo, Inicijativa se 2017. aktivno borila za izjednačavanje statusa onih kojima je radno iskustvo ili polaganje stručnog ispita preduvjet za rad u struci, a koji zbog ograničenja postavljenih unutar Mjere SOR u praksi više nisu imali mogućnost prijave na natječaje za prvo radno mjesto, pa čak ni rada bez naknade.

- Posebno pogođeni bili su oni stariji od 29, od kojih su se mnogi prekvalificirali jer su izgubili staro ili željeli bolje radno mjesto, tj. oni koji su poslije upisali ili prekidali visokoškolsko obrazovanje zbog bolesti, obiteljskih ili financijskih razloga. Ozbiljan problem imali su i svi obvezni stažisti s više od jednog zanimanja jer su mjeru mogli iskoristiti samo jednom - ističu u Inicijativi.

– Nove mjere osobito su povoljne za osobe sa zvanjima u području obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi i kulture koje u javnim službama mogu ostvariti stopostotno financiranje plaće u okviru Potpora za pripravništvo ili novčanu isplatu u okviru Osposobljavanja 30+. Trošak prijevoza u oba slučaja pokriva Zavod. No, još uvijek ne možemo reći da smo potpuno zadovoljni postignutim. Osobe sa zvanjem izvan ova četiri područja i dalje nisu dovoljno konkurentne u odnosu prema korisnicima SOR-a jer radno iskustvo u struci mogu steći isključivo u privatnom sektoru uz sufinanciranje plaće od tek 50 posto. Osobito nas zabrinjava što razdoblje uhodavanja mjera traje jako dugo, pa nakon četiri mjeseca provedbe HZZ bilježi, kao što je već spomenuto, samo 98 odobrenih Potpora za pripravništvo i 19 odobrenih Osposobljavanja 30+ - ističe Jacek i podastire dopis Ministarstva rada i mirovinskog sustava iz siječnja 2018. o tome što je sve ono usvojilo od prijedloga Inicijative “Pravo na SOR” u smislu dopuna Smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanje u RH za razdoblje od 2018. do 2020., a kako bi spomenute mjere bile dostupnije što većem broju osoba.

Marija Jacek je za doprinos u pobjedi nad dobnom diskriminacijom u SOR-u te doprinos u izmjenama paketa mjera aktivne politike zapošljavanja primila Nagradu Grada Đakova za promicanje volonterskog rada i društvenog života zajednice.

Biti vidljiviji

Zahvalna je na tome, no u ustima je ipak gorak okus jer ni danas, usprkos brisanju dobne diskriminacije i u svom slučaju, nije ušla u SOR, a na što se javljala više puta. Završila je za prodavača, a da bi bila što prihvatljivija sve zahtjevnijem tržištu rada, prekvalificirala se za farmaceutskog tehničara, završila tečaj za njegovateljicu, tečaj za ECDL operatera za obradu dokumenata na računalu...

– Među prvim sam generacijama koje su završile prekvalifikaciju za farmaceutskog tehničara. Stalno se ističe važnost cjeloživotnog učenja, što prekvalifikacijom i završenim tečajevima i sama prakticiram, no i dalje sam dugotrajno nezaposlena - kaže Jacek, majka troje djece, a koja se želi realizirati i u profesionalnom smislu. Ona i ostali iz Inicijative, nakon pobjede nad dobnom diskriminacijom u SOR-u, žele da nova prava u javnosti budu vidljivija, a stručna i zainteresirana javnost mnogo bolje informirana o tome, kako bi mjere dospjele do krajnjih korisnika.

Suzana ŽUPAN
DISKRIMINIRANO 20.000 GRAĐANA

Donedavna (dobna) ograničenja u mjeri aktivne politike zapošljavanja odnosila su se na čak 20.000 hrvatskih građana. Ta brojka sama po sebi nameće pitanje kakva se to politika zapošljavanja (dosad) provodila, kakvo je to naše tržište rada kada ljudi i nakon 30. ili 35. godine nisu dobili priliku da odrade pripravništvo ili stručno osposobljavanje.

DOPIS SVIM ŠKOLAMA U ZEMLJI

O promjenama u paketu mjera aktivne politike zapošljavanja za stjecanje prvog radnog iskustva u struci koje se odnose i na područje obrazovanja, odnosno mogućnost odrađivanja pripravničkog staža u osnovnim i srednjim školama, Inicijativa “Pravo na SOR” obratila se svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. Jer, navode u “Pravu na SOR”, proteklih mjeseci neki od njegovih članova uočili su da dio zaposlenika u školama nije dobio informaciju o promjenama u paketu mjera, pa ih ovih dana dopisom za svaku školu detaljno informiraju o svim pravima u ovakvim oblicima zapošljavanja i osposobljavanja. Jer, ističu, Mjera SOR proteklih nekoliko godina postala je najvažniji način stjecanja prvog radnog iskustva školama.

uspjeh

INICIJATIVA JE LANI POKRENUTA IZ ĐAKOVA