Novosti
PROBACIJSKI URED U VUKOVARU

Kod kraćih kazni bolji efekti ostvaruju se radom za opće dobro
Objavljeno 23. svibnja, 2018.
Probacijski uredi prošle su godine imali više od 4000 predmeta, a njima je obuhvaćeno oko 3500 ljudi

U zgradi Županijskog suda u Vukovaru otvoren je 13. Probacijski ured na području Hrvatske, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je za petak otvaranje ureda u Gospiću.

Pojasnio je kako Probacijski ured obuhvaća cijeli niz poslova koji su vrlo značajni u kaznenom postupku u širem smislu. “Djelatnici ureda pomažu državnom odvjetniku, sudu i zatvorskom sustavu, pomažu i kod predlaganja koja da se vrsta kazne okrivljeniku izrekne, oni nadziru izvršavanje uvjetnog otpusta i organiziraju rad za opće dobro, odnosno sklapaju ugovore s organizacijama u kojima zatvorenici izvršavaju rad za opće dobro. Dakle, oni su pomoć svim sudionicima u kaznenom postupku i radi se o poslovima od važnosti za Republiku Hrvatsku i sigurnost društva kojima se država štiti od počinitelja kaznenih djela, ali i poslovi kojima želimo utjecati da postupak resocijalizacije prođe dobro”, rekao je Bošnjaković. Naglasio je kako cilj kazne nije isključivo da čovjek bude kažnjen, nego ga treba pripremiti da ponovno postane integrirani član društva te se kod kraćih zatvorskih kazni bolji efekti ostvaruju radom za opće dobro. Prošle su godine probacijski uredi imali više od 4000 predmeta, a oko 3500 ljudi prošlo je kroz probacijske predmete. “U tim uredima rade sociolozi, pedagozi, psiholozi i pravnici, a rad za opće dobro odvija se u širokoj paleti poduzeća i institucija, poput bolnica i gradskih komunalnih tvrtki. U ovom će uredu u Vukovaru za početak raditi pet službenika”, naveo je ministar i pojasnio kako dva sata rada za opće dobro mijenja jedan dan zatvorske kazne.

Nikola Bešenski, predsjednik Županijskog suda u Vukovaru, rekao je kako je Probacijski ured poseban ured pri Ministarstvu pravosuđa, no usko surađuje sa sudom.

“Prihvatili smo ideju da bude u sklopu naše zgrade, jer oni koji dolaze zbog probacijskih poslova većinom dolaze u Probacijski ured i u sud, a od sada će dolaziti na jedno mjesto. Radom za opće dobro može se zamijeniti kazna zatvora do godinu dana, kada se smatra da će učinkovitost rada za opće dobro polučiti bolji rezultat nego kazna zatvora”, pojasnio je Bešenski.

Dodao je kako je svojedobno Zatvor u Osijeku bio prenapučen i u njemu se nalazilo više od 200 istražnih zatvorenika, a sada ih je oko 130, što je rezultat dobrog rada Probacijskog ureda i zamjenskih kazni rada za opće dobro.

Do sada je Probacijski ured Osijek obavljao probacijske poslove na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije i trenutačno u radu ima 472 predmeta, a završio ih je ukupno 3213 te je po broju predmeta i službenika drugi najveći u Hrvatskoj.

Dragana KORPOŠ
VRAĆANJE OPĆINSKIH SUDOVA

Ministar Bošnjaković najavio je kako će na području Hrvatske biti vraćeno više općinskih sudova, uključujući sudove u Vinkovcima, Đakovu, Kutini, Sesvetama, Pazinu, Crikvenici i Makarskoj. “Ukupno će broj sudova biti smanjen, jer sada imamo 24 općinska i 22 prekršajna suda, no spajanjem prekršajnih sudova moći ćemo otvoriti nove, odnosno u nekim mjestima vratiti sud. Planiramo da će ih ukupno biti 34”, rekao je.

Dražen Bošnjaković

ministar pravosuđa

U tim uredima rade sociolozi, pedagozi, psiholozi i pravnici, a rad za opće dobro odvija se u širokoj paleti poduzeća i institucija, poput bolnica i gradskih komunalnih tvrtki.