Osijek
ČEKAO DUGIH 11 GODINA

Vladimir udomio Petra najstarijeg psa u Azilu
Objavljeno 23. svibnja, 2018.
Tužnu priču o azilskom starosjediocu Vladimir je pročitao preko aplikacije za udomljavanje

Petra smo zatekli u starome Azilu još davne 2007. godine, kada smo prvi put došli. Oko godinu dana bio je udomljen kod gospođe koja je oboljela i nedugo zatim preminula, pa se Petar vratio u Azil. Tu njegova priča postaje još tužnijom. Petar je rođen 2002. i trenutno je najstariji stanovnik Azila. I to je još jedna nijansa tuge u Petrovim očima. Petar nema više nekih nada da će mu se prilika uspjeti još jednom pružiti, ali mi imamo, i zato vas molimo da razmislite o tomu da mu je pružite - riječi su volontera osječkog Azila za napuštene pse o njihovu sada već bivšem starosjediocu, koje su osvojile jednog mladića.

Vladimir Vdović novi je – bolji i ljepši - život, od svih dvjestotinjak stanovnika ovog skloništa koje su njihovi vlasnici napustili, odlučio pružiti upravo njemu – najdugovječnijem, šesnaestogodišnjem crnom Petru, jednome od onih koji se najteže udomljavaju. Dirljivu je priču pročitao u aplikaciji Azila, gdje se nalaze profili s pričama svih pasa o kojima se skrbe.

- Mladić nam se javio preko aplikacije – dobili smo mail u kojemu nas je obavijestio da želi udomiti psa, i to upravo jednoga od naših seniora. Odabrao je Petra, i oduševio nas! Svi smo bili u pozitivnom šoku. Došao je po Petra u Azil i jedva je čekao odvesti ga u šetnju, a Petar će ići s njim i na posao. Ova priča dokaz je da ni od koga nikada ne treba odustati. Petar je u Azilu proveo 11 godina, a sada će živjeti kako je trebao živjeti cijeli svoj život – kaže Lucija Baraban iz Azila. A kako se Petar snašao u novom domu, pitali smo junaka ove priče.

- Još je rano reći, ali nije nervozan, već znatiželjan. Sve je prostorije mog stana i pet-friendly ureda temeljito pregledao i pronjuškao, mislim da ih je i odobrio, jer se izležavao posvuda. Sada sam prisiljen imati zdrav ritam spavanja, a i češće izlaziti van, što je isključivo dobra stvar. Naravno, osim toga stalno imam i prijatelja kraj sebe – kaže Vladimir, koji radi u osječkoj podružnici jedne IT tvrtke. Volonteri oduševljenje njegovim potezom ne skrivaju ni na društvenim mrežama, gdje su poručili da je srce ovoga mladića veliko “k'o kuća”.

- Nismo očekivali ovaj “grom iz vedra neba”, da će netko poželjeti udomiti “starca”, koji jedva već ide u šetnje. Eto čovjeka sa srcem “k'o kuća”, odvede Petra kući. I još jednom hvala COBE Tech što su nam napravili aplikaciju preko koje je Petrov udomitelj baš tamo pročitao Petrovu priču – komentirali su iz Azila. Aplikaciju “Azil Osijek” besplatno možete preuzeti preko Play i App trgovine, i možda i vi promijenite sudbinu jednom od stanovnika Azila, baš poput mladića iz ove pozitivne nesvakidašnje priče, o kakvoj bismo češće željeli pisati.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Vladimir Vdović

Petrov udomitelj

- Ljudima bih preporučio da udome starije pse, jer nema ništa ljepše nego kada ti netko pokaže da te voli bez toga da trči prema tebi, luduje, već da samo osloni svoju sijedu njušku na tebe, uzdahne i uputi ti pogled koji naizgled govori. "Hvala, sada imam svoj mir." Nadam se da će vijest o Petrovu udomljenju potaknuti još ljudi na udomljavanje starijih pasa – kaže Vladimir.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike