Regija
GODIŠNJICA DVD-A VILJEVO

Požare gase već devet desetljeća
Objavljeno 22. svibnja, 2018.
U okviru DVD-a djelovala je dramska sekcija, a imao je i tamburaški orkestar

VILJEVO - Velikom proslavom u nazočnosti brojnih uzvanika i članova, Dobrovoljno vatrogasno društvo Viljevo proslavilo je 90 godina rada. Osvrćući se na povijest društva, nazočnima se obratio njegov član Dominik Jerbić. Podsjetio je na davnu 1928. godinu, kada je društvo osnovano radi organizirane borbe protiv požara i drugih elementarnih nepogoda. Njegovi su osnivači bili mještani Viljeva sa svojim župnikom i mjesnim učiteljem.

- U prošlosti vatrogasna društva nisu bila samo u funkciji gašenja požara i spašavanja od elementarnih nepogoda, nego su bila i osnovni pokretači kulturnih aktivnosti u naselju. U okviru DVD-a Viljevo djelovala je dramska sekcija, koja je svojim predstavama zabavljala mještane Viljeva i okolnih naselja. Pri DVD-u osnovan je i prvi tamburaški orkestar u Viljevu, a cijelo ovo vrijeme brojni mještani bili su aktivno uključeni u rad samog društva - podsjetio je Jerbić prisjetivši se mnogih zaslužnih vatrogasaca od osnutka do današnjih dana.

Uzlet vatrogastva u viljevačkom kraju dogodio se u godinama nakon Domovinskog rata kada je, zahvaljujući Stjepanu Čerbi iz Donjeg Miholjca i pokojnom načelniku općine Ivanu Feketeu, DVD primio iznimno vrijedne donacije vatrogasne opreme i vozila od vatrogasaca iz Francuske.

- DVD Viljevo tijekom svih ovih godina kontinuirano radi na provedbi preventivnih mjera zaštite od požara, gašenja požara i spašavanja ljudi i materijalne imovine mještana. Također, vrlo se aktivno radi na usavršavanju i specijaliziranju vatrogasnog kadra, a maksimalno se trudimo stečeno prenijeti na rad s vatrogasnom mladeži i pomlatkom - naglašeno je u društvu, na čijem je čelu Mirko Knežević.

Viljevački DVD ima 53 člana, od kojih je 15 pripadnika pomlatka i mladeži, 22 ih je operativno i zdravstveno sposobno za obavljanje vatrogasnih djelatnosti, te još 16 vatrogasaca koji su potpomažući članovi ili članovi veterani. Iz godine u godinu povećava se broj pomlatka i mladeži koja se uključuje u rad društva.

Proslava velikog jubileja bila je i prigoda za dodjelu priznanja i odlikovanja zaslužnim članovima, ali i za nova druženja i razmjene iskustava. Lidija Aničić

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike