Regija
ZATVORENI 15. DANI FRANJEVAČKE KULTURE

Knjižno su blago približili javnosti
Objavljeno 22. svibnja, 2018.

NAŠICE - Predavanjem o temi “Blažena Djevica Marija u franjevačkoj teologiji i duhovnosti” koje je u dvorani Emaus održao fra Daniel Patafta, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, zaključena je višednevna manifestacija našičkog Franjevačkog samostana, Zavičajnog muzeja i Ogranka Matice hrvatske - Dani franjevačke kulture. Teolog i znanstvenik fra Daniel podsjetio je da su kroz stoljeća franjevci njegovali i razvijali duhovnu podlogu u teološku misao, a onda u praksu.

- Otkrivanje baštine otvara novi pogled na franjevačku ulogu u formiranju jednog dijela marijanske duhovnosti i pobožnosti - zaključio je fra Daniel Patafta.

Našički župnik i gvardijan fra Zoran Bibić rekao je kako Dani franjevačke kulture svake godine otkrivaju bogatu povijesnu i kulturnu baštinu donoseći važne sadržaje te da su i ovogodišnju manifestaciju obilježili brojni zanimljivi događaji.

Podsjetimo, u sklopu ovogodišnjih, 15. po redu Dana franjevačke kulture, jedne od najstarijih kulturno-vjerskih manifestacija u Našicama, postavljena je u samostanskom hodniku izložba o 25 godina djelovanja Franjevačke mladeži u Našicama te izložba odabranih stranica marijanske poezije iz Kantuala, zbirke crkvenih pjesama fra Filipa Vlahovića Kapušvarca iz 1737. godine, koja se čuva u našičkom franjevačkom samostanu. Recital izvorne marijanske lirike iz Kantuala izveli su našički gimnazijalci, a upotpunio VIS Snaga duha.

Uz 95. obljetnicu smrti Dore Pejačević koja je pokopana u Našicama, organiziran je program pod nazivom “Dorin posljednji dolazak” koji je obuhvatio komemoraciju na Dorinu grobu uz kapelu Uzašašća Gospodnjega (Mauzolej obitelji Pejačević), gdje je održano i predavanje o kulturno-povijesnim značajkama kapele. Predavanje je uljepšao Tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole Kontesa Dora i Tamburaško društvo Dora Pejačević. U sklopu manifestacije, održana je i projekcija igranog filma o životu sveca Antuna Padovanskog, zaštitnika župe i grada Našica. S. Fridl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike