Regija
TURIZAM U ŽUPANJSKOM KRAJU

Na Cesti zlatne niti sve je više turista, posebice Slovenaca
Objavljeno 23. svibnja, 2018.
Županja ima jedno od najuređenijih savskih pristaništa, odakle ugovorene ture odlaze i do Lonjskog polja

ŽUPANJA - Od proteklog četvrtka kod savske šetnice u Županji na vezu je riječni kruzer “Victor Hugo”, u vlasništvu najvećeg europskog brodara Cruise Europe iz Pariza. Dovezao je turiste iz Francuske, koji su jučer autobusima otišli u Zagreb, a u Županju je poslijepodne stigla nova skupina turista iz Francuske, Venezuele i Novog Zelanda. Nekoliko će dana biti stacionirani na kruzeru u Županji. TZ Županje na čelu s direktorom Mirkom Bačićem priredila im je doček na šetnici, u narodnim nošnjama i s bogatom ponudom slavonskih delicija.

Županja ima jedno od najuređenijih savskih pristaništa, no pri dolasku kruzera, na kojima su u znatnom broju osobe treće životne dobi, pokazala se potreba za postavljanjem rukohvata, koji bi turistima olakšali uspinjanje na obalu. Iako turisti imaju već dogovorene ture, u kojima je, između ostalog, predviđen obilazak Lonjskog polja i Slavonskog Broda, TZ Županje uspjela se nametnuti i predstaviti im i dio ponude Ceste zlatne niti. Gosti s kruzera posjetili SU Snašine kućare Marice Jovanovac u Gradištu, jednu od najstarijih kuća u selu, opremljenu autentičnim namještajem i uporabnim predmetima starima i više od 150 godina. U starinski uređenoj suvenirnici nalaze se brojne rukotvorine i šarane tikvice koje izrađuje snaša Marica. Dočekala ih je rakijom i likerom, a uživali su i u slavonskom čobancu, domaćem kruhu i lepinjama iz krušne peći. Ponuđeni su im i drugi domaći specijaliteti i proizvodi koje sprema, vožnja zaprežnim kolima, a imali su priliku i odjenuti narodnu nošnju.

O tome da je županjski kraj sve zanimljiviji turistima, govori i direktor Ureda TZ-a Mirko Bačić, koji sa zadovoljstvom ističe da je povećan broj putničkih agencija iz Slovenije koji dovode goste na to područje.

- U 2017. godini ostvareno je 4717 noćenja, oko 24 posto više nego godinu prije, kada su ih bila 3683. Od početka 2018. do danas (22. svibnja, nap. a.) imamo 1864 noćenja, što je u odnosu prema istom razdoblju 2017., kada ih je bilo 1614, povećanje od 16 posto. Broj dolazaka gostiju također je u ovoj godini veći, 25 posto u odnosu prema istom razdoblju lani - kazuje Bačić.

Budući da Županja nema hotel, što je i najveća prepreka za dolazak još većeg broja gostiju, noćenja su ostvarena u privatnom smještaju. U Županji je 12 iznajmljivača sa stotinjak ležaja, a u okolnim mjestima šest iznajmljivača s 50 ležaja.

- Proteklog vikenda imali smo grupu turista iz Slovenije, već nekoliko ih je bilo i prije, a nova stiže ponovno u nedjelju. Puno autobusa je dogovoreno, što nas jako veseli. Intenzivno radimo na dovođenju što više turista na manifestaciju Žetva i vršidba u prošlosti, 7. srpnja - kaže Bačić.

Slovenski turisti u Županji obiđu Markove kućare, gdje mogu vidjeti prikaz tradicijskog načina života starosjedilaca Šokaca, uživati u radionicama te kušati domaće gastronomske proizvode. U Bošnjacima posjećuju OPG Juzbašić - Matkovu pecaru i autohtonu slavonsku kuću s uređenom kušaonicom te Šumarski muzej, jedan od najljepših u Europi. A potom nezaobilazno odredište - Snašini kućari u Gradištu.  

Mirko Bačić ističe da Cesta zlatne niti kao turistička destinacija u duljini od 60 kilometara ima puno potencijala i za strane i za domaće goste. I trebala bi biti poticaj i domaćim agencijama da kreiraju programe koji će dovoditi goste na istok Hrvatske. Zadovoljno ističe da turisti sve više prepoznaju prednosti kontinentnalnog turizma, ali smatra da ga resorna ministarstva nedovoljno podržavaju u smislu ulaganja u prezentaciju na sajmovima izvan Hrvatske. Na tome bi trebalo puno više poraditi jer lokalne turističke zajednice za to nemaju novca.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Igra “Iskopaj zlatni dukat”

TZ Županje priprema vrlo zanimljivu i originalnu priču za nadolazeće turiste pod nazivom “Iskopaj zlatni dukat”. U seoskim domaćinstvima koje će gosti obilaziti bit će zakopano desetak dukata, a samo će jedan dukat biti pravi. Zainteresirani turisti koji žele sudjelovati u igri i kući se vratiti s dukatom plaćaju kotizaciju i kreću u potragu za zlatnikom.

Uz kušanje domaćih jela i pića te vožnju zapregom, turisti su mogli odjenuti narodnu nošnju

12

je iznajmljivača smještaja u Županji sa stotinjak ležaja, a u okolnim mjestima šest iznajmljivača s 50 ležaja

Mirko Bačić

direktor Ureda TZ Županje

Ministarstva bi trebala jačati prezentaciju kontinentalnog turiznma na inozemnim sajmovima

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana