Regija
PROJEKT LEVANJSKE VAROŠI I IZVIĐAČA

Izletište Vračica postat će kamp za obuku izviđača
Objavljeno 23. svibnja, 2018.
Podno Dilja, na tromeđi triju županija, gradit će se rekreacijski centar s pristupnom cestom, hostelom, biciklističkim stazama...

SLOBODNA VLAST - U Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova Općina Levanjska Varoš danas, 23. svibnja, potpisat će ugovor o dodjeli 150.000 kuna za izradu projektno-tehničke dokumentacije za pripremu za europske projekte, a u koje u Varoši uvrštavaju projekt izletišta Vračica, u čemu im je partner Savez izviđača Osječko-baranjske županije. Taj idiličan prostor u simbiozi s prirodom, šumom, istoimenim izvorom pitke vode i ribnjacima smješten je u podnožju Dilja, u katastarskoj općini Slobodna Vlast, udaljen od tog sela 2,5 kilometara, na samoj tromeđi Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije. Vračica na izletničkoj karti već jest, za što joj je “ulaznica” već sama priroda, okoliš, no ima i nešto infrastrukture poput travnatog igrališta, natkrivenog prostora za odmor i druženje i dr., a što su još u vrijeme bivše države napravili lovci i selo za druženja, no projektom uređenja, vrijednim 10 - 15 milijuna kuna koliko se želi apliciranjem povući, Općina i izviđači Izviđačkog odreda Klasje Đakovo, odnosno Savez izviđača OBŽ, žele tom prostoru dati vrijedne sadržaje i valorizaciju, a izviđačkom pokretu kvalitetnu infrastrukturu u prirodi, onu koja će iznjedriti njegove nove generacije koje će nastaviti njegovati njegovu plemenitu ideju.

- Projekt obuhvaća gradnju centra, kampa za obuku i boravak izviđača koji svake godine već borave na prostoru Vračice. Ovo je izletište zbog svih predispozicija zamišljeno kao rekreacijski centar s pristupnom cestom, hostelom, biciklističkim stazama i dr. - kaže varoški načelnik Slavko Tidlačka.

Izviđači ne kriju zadovoljstvo što će tu imati svoj kamp.

– Posebno nam je drago što smo mi, izviđači, začetnici te ideje, a od početka uz nas je Općina i načelnik Tidlačka. Tu već ionako dolazimo na bivkovanje i logorovanje. Ideja o Vračici kao izviđačkom kampu krenula je od Odreda izviđača Klasje koji je na ovim prostorima već 65 godina. Odluka je da se taj kamp neće praviti samo za nas nego i izviđače iz cijele Osječko-baranjske županije, cijele Hrvatske, a već imamo i interes, pritisak iz Francuske, Belgije… , da skauti iz Europe dolaze ovamo - kaže starješina Odreda izviđača Klasje Đakovo i predsjednik Saveza izviđača OBŽ Antun Šimić Šima.

– Sredili smo imovinskopravne odnose i idemo s projektom uređenja izletišta, a pri čemu mislimo na projekt za zaštitu prirodne baštine Natura 2000. Jer, to je sve zaštićeno područje Dilj-gore - dodaje Tidlačka. I nedavno druženje potvrdilo je sve blagodati Vračice – priroda, ribnjaci, izvor pitke vode, šume…, pa je u budućem projektu i škola u prirodi, s tematskim stazama vezanima uz biljni i životinjski svijet toga kraja.

Kako bi aplicirala za sljedeće natječaje koji se nadovezuju na ovu priču, lokalna samouprava prostor Vračice riješila je i svojim Prostornim planom, odnosno formirana je građevinska zona na tom području za buduću gradnju.

Suzana ŽUPAN

Družina izviđača Dilj

U Općini Levanjska Varoš kažu kako za budući kamp za izviđače na izletištu Vračica, za izviđački pokret uopće, i lokalna zajednica želi dati doprinos, pa Varošani okupljaju svoje ljubitelje prirode i snalaženja u njoj u Družinu izviđača Dilj. – Odred izviđača sastoji se od družina. Družina Dilj djelovat će pri našem Odredu izviđača Klasje - najavljuje njegov starješina Antun Šimić Šima.

interes

DOLAZIT ĆE SKAUTI IZ HRVATSKE I EUROPE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike