Svijet
NEMA POLITIČKE VOLJE

U BiH ništa nije učinjeno u borbi protiv korupcije
Objavljeno 23. svibnja, 2018.

Korupcija u Bosni i Hercegovini i dalje je gorući problem za čije rješavanje nema političke volje, upozorili su predstavnici međunarodne zajednice nakon što je Vijeće Europe upozorilo da vlasti u BiH godinama ignoriraju preporuke kako se suočiti s tim izazovom.

Voditelj misije Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) Bruce Berton i talijanski veleposlanik u BiH Nicola Minasi najavili su u utorak novinarima u Sarajevu pokretanje novog programa potpore osposobljavanju tijela vlasti u BiH za borbu protiv korupcije. U toj borbi trebala bi se koristiti neka talijanska iskustva.

Opstrukcija politike

"Korupcija je dugoročna prijetnja stabilnosti BiH", kazao je američki diplomat Berton, veteran s tridesetogodišnjim iskustvom u različitim misijama. Za suočavanje s ovim problemom nužna je politička volja i odlučnost, dodao je, i kao konkretan dokaz upozorio da se u parlamentu BiH mjesecima neuspješno pregovara o izmjenama zakona o kaznenom postupku. Ustavni sud BiH ranije je osporio neke odredbe tog zakona, no dio političkih parlamentarnih stranaka pokušava ograničiti trajanje mjera poput prisluškivanja na najkraće moguće razdoblje.

Ustavni sud BiH bi potkraj svibnja sporne odredbe mogao staviti izvan snage, pa bi u tom slučaju policijske agencije ostale "vezanih ruku" u slučajevima složenih istraga jer više ne bi imale zakonsku osnovu za primjenu mjera tajnog praćenja osumnjičenika za najteža kaznena djela, uključujući korupciju. Postali bi nevažeći i svi dokazi koji su do sada prikupljeni i ugrožene stotine istraga koje su u tijeku i povezane ne samo s korupcijiom i organiziranim kriminalom već i s terorizmom. "Očito ima nekih koji ne žele da se istrage nastave", kazao je talijanski veleposlanik Minasi komentirajući taj problem.

Zviždači nezaštićeni

Riječ je o pitanju koje se nikako ne bi smjelo politizirati jer postoje jasni međunarodni standardi u istražnim postupcima koje BiH jednostavno treba ugraditi u svoje zakonodavstvo, rekao je Minasi. BiH mora poduzeti puno toga da građane potakne na prijavljivanje korupcije, a da pritom budu zaštićeni, upozorio je i naglasio da se to posebno odnosi na "zviždače". Skupina država protiv korupcije (GRECO), antikorupcijsko nadzorno tijelo Vijeća Europe, upozorila je u novom izvješću o usklađenosti BiH s ranijim preporukama o sprečavanju korupcije među zastupnicima, sucima i tužiteljima da Bosna i Hercegovina ni jednu od 15 preporuka sadržanih u Izvješću četvrtog kruga procjene još iz 2016. godine nije provela na zadovoljavajući način, stoji u izjavi koju je u utorak objavilo Vijeće Europe. Djelomice je provedeno 11 preporuka, a četiri nisu uopće provedene.Hina

Korumpirani zastupnici ne žele zakon o sukobu interesa

Posebno je istaknuto da još nije usvojen zakon o sprječavanju sukoba interesa, niti postoje odgovarajući mehanizmi za rješavanje sukoba interesa i za provjeru imovinskog stanja zastupnika u državnom parlamentu, što izravno otvara prostor za korupciju. "Sprječavanje korupcije u pravosuđu i zakonodavstvu ključno je za jačanje povjerenja i mora biti tretirano kao prioritetno pitanje", kazao je predsjednik GRECO-a Marin Mrčela.

Sve upozorava na to da su političari u BiH najkorumpiraniji, pa ne postoji politička volja da se riješi taj problem

Najčitanije iz rubrike