Kultura
IZLOŽBA "UKRADENA BAŠTINA" U MUZEJU GRADA ILOKA

Prazni okviri ukradenih i nikad pronađenih i vraćenih slika
Objavljeno 23. svibnja, 2018.
Nezakonita trgovina kulturnom baštinom grana je organiziranog kriminala

ILOK - U sklopu projekta Europske godine kulturne baštine u Muzeju grada Iloka otvorena je izložba “Ukradena baština/Stolen heritage”, autorice Andree Rimpf, kustosice iločkog muzeja, na kojoj su izloženi originalni okviri umjetničkih slika koje su ukradene iz iločkog muzeja između 1944. i 1998., a od kojih većina nikada nije pronađena i vraćena.

- Izložbom želimo aktualizirati problematiku nezakonite trgovine umjetninama i pljačke baštinskih arheoloških nalazišta. Napravili smo katalog u tiskanom izdanju, ali i aplikaciju za android uređaje i time omogućili i virtualnu šetnju i prezentirali 50 umjetnina. Danas je u svijetu, prema Interpolovim izvješćima, nezakonita trgovina kulturnom baštinom treća grana organiziranog kriminaliteta, odmah iza trgovine oružjem i drogom. Nažalost, novac koji se okreće nezakonitom trgovinom umjetninama najviše služi za financiranje drugih kriminalnih grana, osobito terorizma. Naša je županija prebogata kulturnom baštinom i želimo sve osvijestiti kako se nezakonitom trgovinom umjetninama osiromašuje fond vlastite zajednice - rekla je autorica i objasnila kako joj je kao arheologinji bilo teško postaviti arheološke predmete fotografija, jer je dokumentacija loša i nepotpuna. Stoga je uzela za primjer iločke umjetnine, otuđene između 1988. i 1998., s tim što je restauriran izgled 12 od 50 ukradenih umjetnina za kojima taj muzej još uvijek traga. Podatci o ukradenim djelima s popisom, fotografijama i katalogom na hrvatskom i engleskom jeziku dostupni su besplatno na Google Play trgovini i web-stranici Muzeja grada Iloka.

- Nadamo se kako će se djela otuđena iz Muzeja grada Iloka vratiti svojoj kući. Od 1944. do 1998. iz našeg je muzeja nestalo nekoliko tisuća umjetničkih predmeta, a vrijednost umjetnina nestalih 1988. prof. Antun Bauer procijenio je na 325 tisuća dolara - navela je Rimpf i podsjetila kako je u razdoblju od 1991. do 1998. Muzej grada Iloka bio jedini muzej na tada okupiranom području koji je radio i u tom je razdoblju nestalo ukupno 90 umjetnina.

Helena Biočić, ravnateljica Muzeja policije, rekla je da je od 1995. do 2008. na području Republike Hrvatske bilo više od .200 kaznenih djela teških krađa umjetnina.

- Između ostaloga, radilo se o krađi 3000 umjetničkih slika, a do ukradenih umjetnina moguće je doći jedino zajedničkim radom policije, kolekcionara, muzealaca, galerista i povjesničara umjetnosti - naglasila je.

Marina Budimir, gradonačelnica Iloka, izrazila je nadu da će otuđena djela biti jednoga dana pronađena i vraćena u Ilok, istaknuvši kako je to dio baštine na koju imaju pravo i želja joj je da i budući naraštaji Iločana uživaju u njima.

Izložba “Ukradena baština/Stolen heritage” postavljena je u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova RH i Ravnateljstvom policije. Pogledati se može do početka rujna, a potom će, 28. rujna, biti otvorena u Muzeju Mimara, u povodu Dana policije, te će poslije biti postavljena u Policijskoj akademiji u Zagrebu.

Dragana KORPOŠ

nestalo

NEKOLIKO TISUĆA UMJETNIČKIH PREDMETA

325

tisuća dolara vrijednost je umjetnina nestalih 1988., prema procjeni prof. Antuna Bauera

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente