Sport
FINALE KUPA ZA MLADEŽ

Kadeti i juniori Osijeka kreću u Ivankovo po trofej
Objavljeno 22. svibnja, 2018.

Juniori i kadeti osječkog prvoligaša danas će u Ivankovu loviti titulu pobjednika hrvatskog Kupa. Posljednji put obje te kategorije finale Kupa igrale su 2012. godine, kada su kadeti uzeli trofej pobijedivši u finalu, koje se igralo u Gradskom vrtu, Hajduk 1:0, a juniori su na Maksimiru bili poraženi od Dinama 2:1. Plasmani u finale hrvatskog Kupa potvrda su kako se Škola NK Osijek polako oporavlja od godina u kojima je teško živjela zbog financijske krize u kojoj se klub nalazio. Posljednji korak koji očekuje te mlade momčadi bijelo-plavih neće biti nimalo lak. Juniore čeka ogled s Lokomotivom, čija je momčad ove sezone bila predstavnik Hrvatske u juniorskoj Ligi prvaka, a već taj podatak dovoljno govori o snazi “lokosa”, pri čemu će kadeti, kao i 2012., igrati protiv splitskog Hajduka. Utakmice će biti uvod u seniorsko finale Kupa Hrvatske između Dinama i Hajduka, koje se u srijedu igra u Vinkovcima.

S prvoligaškim iskustvom

Juniorska momčad, koju će u finalu voditi Dino Skender, imat će vrlo zahtjevnu zadaću jer u redovima Lokomotive ima nekoliko igrača koji već imaju prvoligaškog iskustva, poput Lirima Kastratija i(li) Nikole Krajinovića. No, osječka momčad u svojim redovima ima dosta igrača koji su seniorski nogomet igrali u trećeligaškom natjecanju, što će im itekako koristiti.

- Lokomotiva je vrlo dobra momčad, koja će biti ojačana s igračima iz njihove prve momčadi, što će im donijeti dodatnu kvalitetu. Kastrati se već dokazao na prvoligaškoj sceni, pa će i za nas biti najveća opasnost. Imamo nekoliko ideja kako ga zaustaviti, ali nećemo se koncentrirati samo na njega jer u Lokomotivi ima još dobrih igrača. Ne bojimo se nikoga, u polufinalnim ogledima protiv Dinama pokazali smo svoju snagu. Finale je posebna utakmica u kojoj treba zaboraviti sve što je bilo prije. Momčad ću složiti prema trenutačnoj formi igrača, a ne prema nekakvim starim zaslugama. Posljednje prvenstvene nastupe iskoristili smo za isprobavanje nekih varijanti za Kup i to je izgledalo dobro, stoga se nadam kako ćemo biti sposobni odigrati utakmicu na gornjoj granici naših vrijednosti - kaže Dino Skender.

Izrazitog favorita u toj utakmici nema, stoga će taj okršaj biti vrlo zanimljiv.

- U jednoj utakmici uvijek odlučuje trenutačno raspoloženje i veća želja neke momčadi. Iskustvo igranja natjecateljskih utakmica skupljali smo kroz trećeligaško natjecanje i pokazali smo kako možemo igrati čvrsto i organizirano, što će biti najvažnije - drži Skender.

Ponoviti 2012.

Za razliku od juniora, kadetska momčad bijelo-plavih u finale ulazi kao lagani autsajder. Ove je sezone Hajduk oba puta u prvenstvu slavio protiv Osječana, ali to bi trebao biti samo motiv više za momčad Tomislava Steinbrücknera. Zapravo, priča uoči finala gotovo je identična onoj iz 2012. godine. I tada je Hajduk bio izraziti favorit, samo tri dana prije finala slavili su u Osijeku 3:0 u prvenstvenom susretu, ali u finalnoj su utakmici bolji bili bijelo-plavi. Još jedna od poveznica s tom godinom jest Tomislav Steinbrückner, koji je i tada sjedio na klupi kadetske momčadi NK-a Osijek.

- Puno je sličnosti s 2012. u ovom finalu, stoga neću imati ništa protiv da sve bude isto kao prije šest godina. I tada je Hajduk, kao i danas, bio favorit, ali smo ih uspjeli iznenaditi. U jednoj utakmici razlika u kvaliteti ne mora doći do izražaja. Nema dvojbe kako je ovo najveća utakmica ove generacije i zato vjerujem kako ćemo biti sposobni odigrati pravu utakmicu. Tu prije svega mislim na disciplinu i čvrstinu u igri. U polufinalu smo baš na taj način svladali Dinamo - kaže Steinbrückner.

Osijekov adut mogla bi biti tranzicija jer u momčadi ima nekoliko vrlo brzih bočnih igrača.

- To nam je sigurno jača strana, a ovo je susret koji je drugačiji od prvenstvenih utakmica. Moramo biti pravi natjecatelji, držati se dogovora iz svlačionice. Brzina bočnih igrača svakako je naša prednost, ali to ne znači kako ćemo se orijentirati samo na protunapade. Protiv Hajduka nije se pametno samo braniti jer raspolaže s dva odlična strijelca i nije lako držati “nulu”. Od svoje momčadi uvijek tražim nametanje u posjedu lopte, pa će nam to i u finalu biti prva ideja. Ako ne prođe, s obzirom na snagu Hajduka, imat ćemo pripremljene i pričuvne varijante igre. Konačni će rezultat dosta ovisiti i o tome u kakvom će raspoloženju biti momčadi, a u svemu je uvijek potrebno imati i malo sreće - zaključio je Tomislav Steinbrückner, trener kadetske momčadi Osijeka.

Dalibor KELER
RASPORED FINALA U IVANKOVU

l 14 sati - Finale kadeta: Osijek - Hajduk

l 17 sati - Finale juniora: Osijek - Lokomotiva

Sastav Osijeka (juniori):

Barešić, Lišnić, Šutalo, Magdić, Tayls, Denić, Jakšić, Soldić, Blizanac, Mišković, Durdov

Sastav Osijeka (kadeti):

Dubrović, Keć, Jozić, Večerić, Joščak, Kuzminski, Vuksan, Pudić, Kuprešak, Vinogradac

Najčitanije iz rubrike