Novosti
REVIZIJA POSLOVANJA MLU OSIJEK

Nepravilnosti u ulaznim računima, korištenju kartice i putnim nalozima
Objavljeno 22. svibnja, 2018.
Manjkavosti unutarnje kontrole dovele su do gubitka, ističe Jedinica unutarnje revizije Osječko-baranjske županije

Postupanje odgovorne osobe Muzeja likovnih umjetnosti Osijek nije sukladno načelu dobrog financijskog upravljanja što je dovelo do negativnog financijskog rezultata poslovanja za 2017. godinu. Zaključak je to nalaza unutarnje revizije provedene od strane Jedinice unutarnje revizije Osječko-baranjske županije provedene u skladu s godišnjim planom unutarnje revizije za 2018.

Ranije preporuke

MLU je ustanova čija osnivačka, pa i vlasnička prava ima Osječko-baranjska županija. Ustanovom upravlja Muzejsko vijeće koje čini pet članova - tri su predstavnika osnivača, jedan Stučnog vijeća te jedan predstavnik radnika. MLU pak predstavlja i zastupa ravnatelj. Ravnateljicu (u izvješću se ne navodi ime, nap.a.) je Skupština Osječko-baranjske županije imenovala u jesen 2016. godine.

Revizijom je bila obuhvaćena kontrola provedbe preporuka danih u prethodnoj reviziji, potom izvršenje plana rashoda 2017. godine te godišnji popis imovine i obveza. Glas Slavonije u posjedu je ovoga izvješća, a u njemu se ukazuje na brojne nepravilnosti. Tako je primjerice, ravnateljica predložila, a Muzejsko vijeće i prihvatilo financijski plan - proračun za 2017.. No u rujnu prošle godine ravnateljica je uputila zahtjev za rebalans sredstava u 2017. godini - ali bez odluke Muzejskog vijeća. Time se stavila iznad funkcije tijela koje upravlja ustanovom.

Nadalje, u okviru provedbe revizije 2016. godine dane su preporuke za pojačanje formalne i suštinske kontrole ulaznih računa i putnih naloga. Tako je ovaj puta uzorkovano deset ulaznih računa dobavljača i utvrđeno je da niti jedan ne zadovoljava u cijelosti kriterij formalne kontrole. Primjerice, na računima putničkih agencija nedostaju narudžbenice, za ispostavljen račun osječkog restorana na iznos od 1200 kuna nema specifikacije usluge, niti podataka tko je ugoščen. Kod usluge jednog prijevoznika, narudžbenica je naknadno napisana ali nema podataka koja se roba prevozi jer nema teretnog lista. Kod uzorkovanih putnih naloga u Zeltweg (Austrija), Veneciju i Beograd nisu priložene sve obvezne isprave, odnosno računi.

“To je u suprotnosti s člankom 8. stavak 2. Pravilnika o porezu na dohodak koji je definirano da se sve isprave kojima se dokazuju izdaci nastali na službenom putu obvezno prilažu uz putni nalog bez obzira na način podmirenja izdataka”, ukazuje se u nalazu.

Bez procedure

Revizija je pozornost posvetila onim rashodima koji za 2017. godine imaju iskazan veći indeks od 100 u odnosu na godinu ranije. U ovom slučaju četiri su takve stavke, izdvajamo ona za službena putovanje gdje je indeks 283, te za reprezentacije - indeks je 216. Ukupni troškovi službenih putovanja iznose 103.360,54 kuna. Troškovi prijevoza su 57,4 tisuća kuna što čini 56 posto ukupnih troškova službenog putovanja. Polovica od tog iznosa se odnosi na isplatu dvije kune po kilometru prilikom upotrebe osobnog automobila u službene svrhe. “Pri tome ravnateljica nije donijela proceduru o načinu odobravanja službenih putovanja i korištenja osobnog automobila u službene svrhe”, upozorava se u nalazu revizije. Ravnateljica također nije donijela proceduru postupanja s poslovnom karticom, njezinim korištenjem 2017. godine evidentirani su rashodi u iznosu od 60 tisuća kuna. “Dio kupnje obavljen u drogeriji i restoranu, na teret reprezentacije, ne zadovoljava kriterije ispravnosti jer odgovorna osoba nije navela tko je ugoščen niti tko je darovan”.

Utvrđeni su propusti i u popisu imovine (ukupan broj upisanih, a trenutno nepronađenih djela iz muzejskog fundusa (od 29. listopada 2016. godine ih je 29), postoje odstupanja u izlistanju analitičke vrijednosti osnovnih sredstava - zemljišta, građevinskih objekta, postrojenje i opreme. Zaključno za sve segmente koja je zahvatila revizija upozorava kako su unutarnje kontrole - nezadovoljavajuće.

Dario KUŠTRO
GUBITAK VEĆI ZA 82 POSTO

Revizija zaključuje kako je manjak za 2017. godinu u visini od 162 tisuće kuna veći u odnosu na prethodnu godinu za 82 posto. Dijelom je pokriven prenesenim viškom prethodnih godina u iznosu 110 tisuća kuna. MLU tako nastavlja svoje poslovanje s gubitkom u iznosu od 52 tisuće kuna i nema više rezervi, što je, stav je revizijskog tima, u suprotnosti s načelima Zakona o proračunu - načelom ekonomičnosti, učinkovitosti i djelotvornosti.

Možda ste propustili...

TRAŽI SE I ISPRIKA ZBOG POVREDE KODEKSA

Etičko povjerenstvo naložilo uklanjanje DP-ovog plakata

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

PREDSJEDNIK HDZ-A ODBIJA SUČELJAVANJE

“Grbin neće biti premijer, a ni predsjednik Sabora”

Najčitanije iz rubrike