Sport
EUROLIGA KOŠARKAŠA

Kraljevska “decima”
Objavljeno 22. svibnja, 2018.

Nakon 2015. godine, košarkaši Real Madrida ponovno su na tronu Starog Kontinenta. Zasluženo, jer su najbolje igrali na završnom turniru u beogradskoj Štark Areni. Do naslova su došli teškim putem, u četvrtfinalu izbacili su bolje postavljeni Panathinaikos, a u Beogradu su očitali lekciju momčadima koje su imale najbolji učinak u ligaškom dijelu. U polufinalu zaskočili su moskovski CSKA (92:83), koji nije opravdao ulogu prvog nositelja, da bi u odlučujućem susretu detronizirali branitelja naslova Fenerbahče (85:80). Stigao je tako Real do svoje rekordne, 10. titule, na koju će još morati pričekati najtrofejniji europski trener Željko Obradović, koji je u finalu također mogao zaokružiti svoju “decimu”. Nije uspio u toj nakani, kao ni u onoj da obrani titulu s istim klubom.

Vjerovatno je svoju posljednju utakmicu u dresu kraljevskog kluba odigrao Slovenac Luka Dončić, koji nije mogao poželjeti bolji rastanak. Od jeseni bi njegova realnost trebala biti NBA liga, a tamo odlazi kao dvostruki MVP Eurolige, nakon regularne sezone proglašen je i najboljim igračem Final Foura, gdje su odlične role imali i još neki njegovi suigrači. Tako je u finalu prvi strijelac bio Fabien Causer (17), a slovensko čudo od djeteta postiglo je 15 poena, uz četiri skoka i tri asistencije. Za jubilarni naslov, koji je osvojen u atmosferi kao da se igralo u Istanbulu (bilo je oko 12.000 turskih navijača), još su zaslužni: Randolph 3, Fernandez 5, Reyes 6, Campazzo, Ayon 4, Caroll 9, Tavares 8, Llull 5, Thompkins 10, Taylor 3. Naravno, velike zasluge idu treneru Pablu Lasu, koji je na klupi sjedio i tri godine ranije.

S druge strane, Fener nije imao previše raspoloženih igrača da bi obranio naslov. Nicolo Melli (28 poena, šest skokova) bio je jedini, a Obradović je možda predugo na klupi držao Ali Muhammeda (7), koji je bio najzaslužniji za polufinalnu pobjedu protiv Žalgiririsa (76:67), postigavši dva dana prije 19 poena. Inače, u borbi za treće mjesto litvanski je prvak svladao ruskog (79:77). Izabrana je i najbolja petorka lige, u kojoj su uz Dončića (zaradio i naslov zvijezde u usponu) još i Nick Calathes (PAO), Nando De Colo (CSKA), Tornik Šengelija (Baksonia) i Jan Vesely (Fenerbahče). Kayle Hines (CSKA) najbolji je obrambeni igrač, a Aleksej Šved (Himki) najbolji je strijelac.

Nino BENČINA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike