Novosti
IZVJEŠĆE SNV-A

Porast govora mržnje i nasilja prema Srbima
Objavljeno 22. svibnja, 2018.

Po podacima koje je Srpsko narodno vijeće objavilo u ponedjeljak, tijekom prošle godine u Hrvatskoj je zabilježeno 393 slučajeva nasilja i drugih oblika poticanja na diskriminaciju prema Srbima, više nego 2016. kada je zabilježen 331 slučaj. "Četvrtu godinu zaredom konstatiramo da se govor mržnje, pozivi na nasilje, različiti akti nasilja, govor netolerancije i historijski revizionizam udomaćuju te i dalje toleriraju u javnom prostoru i institucionalnoj komunikaciji", ustvrdio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac na konferenciji za novinare. Dodao je da su razlog tome dva faktora, ultrakonzervativni krugovi koji obnavljaju svoju kampanju i neprovođenje zakona od stane vlasti.

"Pozdrav 'Za dom spremni' samo je vrh sante leda. Širenje te vrste ideologije i pjesama postalo je takvo da predstavlja ozbiljnu opasnost za ustavne vrijednosti i ustavni poredak Republike Hrvatske", istaknuo je Pupovac.

Iako je riječ o porastu broja događaja s antisrpskim predznakom ili s obilježjima historijskog revizionizma u 2017., taj porast nije tako radikalan kao 2016. kada je iznosio 57 posto, kazala je Tamara Opačić, autorica biltena SNV-a koji donosi pregled podataka o govoru mržnje, historijskom revizionizmu i nasilju prema Srbima u 2017.H