Svijet
SPORI NAPREDAK

Suradnja s Kosovom samo je jedan uvjet za ulazak Srbije u EU
Objavljeno 22. svibnja, 2018.

Šef izaslanstva Europske unije u Srbiji, Sem Fabrazi, izjavio je kako je uspostava suradnje s Kosovom jedan od ključnih uvjeta za pristupanje Srbije EU, “ali ne i jedini”, i pojasnio kako nema promjene formata dijaloga Beograda i Prištine i uključivanja drugih strana što bi trebao biti odgovor onima u Srbiji koji pozivaju Rusiju da se angažira, ali i Albancima koji prizivaju Ameriku.

- Normalizacija odnosa s Prištinom i napredak u području demokracije i vladavine prava dva su glavna pokretača za ulazak Srbije u EU. Naravno, Kosovo je ključni element. EU je već dao do znanja koliko je to važno i upravo zbog toga i pruža dobre usluge u dijalogu. Posvećeni smo dijalogu, ali napretka mora biti i u području vladavine prva – rekao je Fabrizi za beogradski Blic, a na pitanje znači li to da Srbija mora priznati Kosovo, odgovara kako EU ima statusno neutralan pristup i da je potrebna puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine “u obliku pravno obvezujućeg sporazuma i kroz dijalog EU pruža dobre usluge da se do tog cilja dođe”.

Govoreći o do sada postignutim sporazumima u dijalogu Beograda i Prištine, ocijenio je da se neki provode, neki ne i podsjetio kako je Priština nakon inzistiranja EU-a u travnju pokrenula postupak formiranja Zajednice srpskih općina na kojoj ustraje srpska strana.

- Mi neprestano govorimo objema stranama kako se dogovoreno mora i primjenjivati, ali također je važno gledati širu sliku i raditi na normalizaciji odnosa. Upravo je tu poruku visoka predstavnica EU-a Federica Mogherini odaslala Vučiću i Thaciju na konferenciji u Sofiji. Sve troje su se složili kako je to put kojim valja ići - rekao je Fabrizi.

Promptno mu je odgovorio neformalni Vučićev glasnogovornik i kotroverzni ministar obrane Srbije, Aleksandar Vulin da “ako je EU ključan samo odnos prema kosovskom problemu i ako postavlja uvjete za koje zna da neće biti ispunjeni i traži opravdanje kako Srbija ne bi postala član, onda valja razmisliti o promjeni prioriteta naše vanjske politike”, očito aludirajući kako se Srbija treba okrenuti Rusiji.

- Srbija koju vodi Vučić nije Srbija koja se odriče sebe, ta vremena su prošla odlaskom s vlasti miljenika Europske unije – rekao je Vulin dodajući kako Srbija “treba nastaviti svojim putem”.

Miroslav FLEGO
KOSOVSKI PREMIJER: AKO SE SRBIJI ČEKA, MOŽEMO ČEKATI I MI

Kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je za kosovsku televiziju kako će Zajednica općina sa srpskom većinom biti formirana prema Ustavu i zakonima Kosova podsjećajući kako su to rekli i visoki dužnosnici EU-a.

- Kosovo je dosta učinilo za prava Srba, sada je vrijeme za konačno pomirenje, političko pomirenje, inače to što se dogodilo, ne može se zaboraviti niti oprostiti - rekao je Haradinaj i dodao kako je “priznanje posljednji korak koji se mora dogoditi” i očekuje da će se to dogoditi što prije, “ali ako se Srbiji čeka, možemo čekati i mi”.

Najčitanije iz rubrike