Osijek
KRAJ SREDNJOŠKOLSKOG DOBA

Maturanti: Ne želimo biti oni koji odlaze
Objavljeno 22. svibnja, 2018.
Posljednji dan nastave maturanti provode opraštanjem od dugogodišnjih prijatelja i nastavnika, uz pjesmu i ples

Stigao je i taj, za maturante najiščekivaniji dan u godini – posljednji u njihovu srednjoškolskom dobu. Vrijeme provedeno u školskim klupama 3226 ovogodišnjih maturanata iz cijele županije pamtit će po prijateljstvima, sazrijevanju i pripremi za svijet odraslih. Na škole i školske obveze zaboravit će, bar neko vrijeme, jer pred njima je još najvažniji ispit – državna matura, a pred mnogima je i nekoliko godina studiranja.

U veselim majicama sa šaljivim natpisima i zviždaljkama oni su danas glavne zvijezde u gradu. Nakon što se u dobro poznatom školskom okružju oproste od kolega, razrednika i nastavnika, Županijsku ulicu pretvorit će u plesni podij, gdje će točno u podne otplesati quadrillu. A da se nalaze na prekretnici svojeg mladog života, govori i riječ “Challenge” (u prijevodu “Izazov”), koja će biti ovjekovječena na ovogodišnjoj milenijskoj fotografiji.

Zaposliti se ili nastaviti školovanje, koji studij odabrati, kako se preseliti u novi grad i otići od obitelji, hoće li se uklopiti – na sva ta važna pitanja danas će zaboraviti i jednostavno uživati. U sklopu ispraćaja maturanata u organizaciji Osječko-baranjske županije, nakon quadrille maturante čeka nezaboravna večer uz nastupe DJ-a, tamburaša i grupe Vigor.

- Osjećaji su podijeljeni – dijelom prevladava sreća, dijelom tuga. Četiri godine provedene u školi sigurno ću pamtiti po lijepome, ali sada je preda mnom fakultet, koji će mi sigurno omogućiti bolje i brže zaposlenje – kaže Vedran Petrač, maturant Elektrotehničke i prometne škole koji vjeruje kako će uz završeni studij Računarstva na FERIT-u svoje mjesto pod suncem bez problema pronaći u Osijeku. I Antonio Vidaković, maturant Ekonomske i upravne škole, koji namjerava upisati Ekonomski fakultet u Osijeku, svoju poduzetničku priču vidi u Hrvatskoj.

- I to isključivo u Hrvatskoj. Mislim da se ne treba iseljavati – onaj tko to stvarno želi, može uspjeti i kod nas – kaže Antun. Poduzetništvom se u Hrvatskoj planira baviti i njegov kolega iz škole Vladimir Verišić, a đački će mu dani, kaže, ipak nedostajati.

- Konačno je kraj škole, ali mogu reći da će mi nedostajati, najviše zbog društva. Ja sam iz Osijeka, ali većina kolega su putnici iz okolnih mjesta – kaže Vladimir. U pravoj slavljeničkoj atmosferi u Tvrđi smo zatekli maturante Matematičke i Klasične gimnazije.

- Mislim da ćemo se odlično zabaviti, nadamo se da neće pasti kiša. Iz škole će mi najviše nedostajati druženja u školskom dvorištu na odmorima – kaže matematičarka Dunja Markulak, koja planira upisati Matematiku i računarstvo u Osijeku. A jedna od onih koji odlaze ne želi biti ni Leonarda Grgurić, maturantica Klasične gimnazije.

- Planiram upisati Fizioterapiju u Vukovaru i nakon faksa se pokušati zaposliti ovdje ili pokrenuti nešto svoje – mi zapravo ne želimo biti oni koji odlaze – kaže Leonarda koja kao i mnogi njezini kolege završava s dugim pripremama za državnu maturu i maturalnu večer.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana