Osijek
OBJEKT IZ 19. STOLJEĆA I DALJE PROPADA

Ni godinu i pol dana nakon zamolbe, KBC još nije dobio dozvole za prodaju vile Batory
Objavljeno 22. svibnja, 2018.
Dozvole moraju dati Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo kulture

Prošle godine u siječnju Uprava Kliničkog bolničkog centra Osijek donijela je odluku o prodaji bivše ortopedske bolnice, poznate vile Batory, na uglu Reisnerove i Radićeve ulice. Tada nam je tu odluku potvrdio i sam ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, koji je objasnio kako se samo čekaju dozvole ministarstava, jer je osim one Ministarstva zdravstva nužna i ona Ministarstva kulture.

- Mi više nismo zainteresirani za ulaganje u ovaj objekt i kada dobijemo dozvole, prvo ćemo ga ponuditi Gradu Osijeku i Županiji. Ako ni Grad ni Županija ne budu zainteresirani, ponudit ćemo ga privatnim kupcima. Vjerujem da bi moglo biti interesa, jer su određene osobe već pokazivale zanimanje za kupnju te vile - komentirao je doc. dr. sc. Zubčić.

No, vila iz 19. stoljeća i dalje stoji i propada, pa nas je zanimalo što je KBC poduzeo o tom pitanju. Iz ravnateljstva KBC-a Osijek prije nekoliko dana odgovorili su nam kako navedene dozvole i dalje čekaju, te da je situacija u odnosu prema siječnju prošle godine nepromijenjena.

Naime, taj je objekt napušten još 1998. godine, a nakon toga uslijedio je pravno-imovinski spor s Ivanom Batoryjem, koji je tražio povrat nacionalizirane imovine, odnosno dijela vile koji je bio u vlasništvu njegova oca, dr. Julija Batoryja. Nakon dugogodišnjeg spora između obitelji Batory i KBC-a Osijek, državni Ured za imovinske poslove 2008. godine cijelu je česticu dodijelio osječkoj bolnici. To zdanje iz 19. stoljeća, znano kao vila Batory, obuhvaća 2956 kvadrata kuće i dvora, put površine 308 kvadrata i oko 40 kvadrata male oranice. Vila je građena u ladanjskom stilu s početka 19. stoljeća.

Prije desetak godina interes za kupnju tog objekta pokazivao je i osječki poduzetnik Branko Ostović, no on je lani rekao kako za to više nije zainteresiran.

Nefreteta Z. EBERHARD
ZA OBNOVU 40 MILIJUNA KUNA

Bivša je uprava bolnice razmišljala o tome da u tom prostoru otvori Centar za dijabetes, no gruba je procjena bila kako bi obnova vile Batory, koja mora zadovoljiti konzervatorske uvjete jer u samom objektu postoje prekrasne intarzije na zidovima, mogla stajati najmanje 40 milijuna kuna, odnosno 1500 eura po četvornom metru. Osim što je zahtijevala velik novac, obnova je zgrade ograničena zbog činjenice da je riječ o zaštićenom objektu. Čak se ni travnjak nije smio prenamijeniti u parking, a tako je ostalo do danas.

Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana