Ekonomija
EKONOMSKI FAKULTET OKUPIO GOSPODARSTVENIKE

Promjene su brze - tko ne izvozi, neće opstati
Objavljeno 22. svibnja, 2018.
Strategiju treba početi raditi na novim osnovama, rekao je Lovrinčević

Javni sektor mora disati život svojih građana. Naša veleposlanstva trebaju se transformirati u gospodarske hubove (neformalno mjesto okupljanja osoba kako bi udružili svoje kapacitete). Onaj koji ne izvozi - neće opstati. Najdojmljivije su to poruke izrečene na konferenciji Interdisciplinary Management Research, koju osječki Ekonomski fakultet redovito organizira u sklopu svoga Poslijediplomskog doktorskog studija Managament.

Ovog vikenda održano je njezino XIV. izdanje, a i ovaj put organiziran je dodatan program u obliku znanstveno-stručne tematske rasprave koja je usmjerena prema aktualnim temama, a u suradnji s akademskom i poslovnom zajednicom te institucijama javnog sektora. Ove godine fokus je na budućnosti razvojnih politika Europske unije. Druga tema od interesa konferencije je važnost gospodarske diplomacije za budući razvoj Republike Hrvatske.

Domaćine i goste u ime Predsjednice Republike Hrvatske, kao njezina izaslanica, pozdravila je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i predsjednica uprave tvrtke Tehnomont d.d. Poruka predsjednice je kako nam je potrebno jače povezivanje tvrtki i znanosti, jer u inovacijama se više ne natječe samo gospodarstvo nego i cijele nacije.

Raste kvaliteta

U ime domaćina goste je pozdravio Željko Turkalj, voditelj studija, koji je podsjetio da je ova konferencija u prvim mah bila zamišljena kao okupljanje poslijediplomskih polaznika kako bi predstavili rezultate svojih radova.

Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta ističe zadovoljstvo što konferencija raste u kvaliteti radova.

- Sada smo u situaciji da smo završili s tiskanim izdanjem pozitivno recenziranih radova koji su indeksirani u najznačajnijim znanstvenim bazama - kaže dekan Crnković.

Konferenciju je otvorila Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a, koja je zadovoljna što je osnovna tema konferencije – budućnost, te podsjeća da Hrvatska prvi put aktivno sudjeluje u kreiranju europskog proračuna za sljedeće financijsko razdoblje.

“Gospodarska, trgovinska i korporativna diplomacija – snage i slabosti RH” prvi je održan okrugli stol - u uvodnom izlaganju postavljena je teza kako se čini da je Hrvatska ulaskom u EU i NATO ispunila svoje ciljeve, što je pogrešno jer zapravo utakmica tek sada počinje.

- Naša veleposlanstva trebaju se transformirati u gospodarske hubove - mišljenja je Vesna Škare Ožbolt. Gordana Deranja iznosi primjer aktivnosti danskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj koje HUP kontaktira gotovo svakodnevno – ili da nađu partnere za svoje tvrtke ili traže pomoć za rješenje ako neka od njihovih tvrtki ima problema u Hrvatsko.

Ivana Maletić, europarlamentarka, bila je uvodničar u drugi panel - “Budućnost razvojnih politika EU – izazovi i usmjerenja za menadžment javnog sektora RH”.

Kriza politike

- Javni sektor mora disati život svojih ljudi, ustvrdila je, ali priznavši kako i u najnaprednijim zemljama javni sektor ne uspijeva odgovoriti na ovako brze promjene.

- Javni sektor ostaje trom, a to će utjecati na uspješnost cijele Europe - upozorila je Maletić.

Željko Lovrinčević sa zagrebačkog Ekonomskog instituta podsjeća da se plansko-strateški dokumenti rade na bazi deset godina, a u međuvremenu se, primjerice Hrvatskoj, pojavi demografski problem.

- Dakle, tu su novi čimbenici, nova realnost; tako i Hrvatska mora svoju strategiju početi raditi na novim osnovama - rekao je Lovrinčević.

U raspravi o aktualnosti domaćeg gospodarstva nije se mogao izbjeći ni Agrokor - Ljubo Jurčić je mišljenja da ljudi s tržišta nisu smjeli raditi sistemski zakon, to su trebali napraviti znanstvenici koji imaju širinu i onda ga prilagoditi hrvatskoj situaciji.

Ivana Miloložu, direktora tvrtke Munja, koji je također doktorirao na ovom studiju, strah je da neće moći više naći dovoljno radnika, usprkos tome što su kao tvrtka izvozno orijentirani.

- Prvo smo imali krizno stanje zbog ratne agresije, potom smo imali fazu krize gospodarstva, a sada ulazimo u krizu politike. Nemamo viziju koja je u mogućnosti kreirati politiku koja će hrvatskom gospodarstvu stvoriti mogućnost izvoza - kazao je Miloloža.

Dario KUŠTRO
Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike