Regija
AKCIJA PLANINARA

Očistili i označili staze po Krndiji
Objavljeno 21. svibnja, 2018.

GAZIJE - Hrvatsko planinarsko društvo Sunovrat Đurđenovac organiziralo je prvu ovogodišnju akciju čišćenja i markiranja planinarskih staza po Krndiji. Staze su markirali članovi HPD-a Sunovrat Đurđenovac i HPD-a Sokol Feričanci. Planinari su se okupili u dvorištu Planinarskog doma Tivanovo u Gazijama, odakle su krenuli na teren. Ponijeli su sjekire, mačete, škare za rezanje grana, crvenu, bijelu i sivu boju, posudice, šablone, kistove, četke i sve ostalo što je potrebno za ozbiljan posao markiranja staze. I dok se jedna ekipa bavila uklanjanjem stabala i grana, druga je kistovima markirala staze. Markiranje i održavanje staza bitno je za sigurno kretanje planinara, turista i svih posjetitelja. U alpskim zemljama nezamislivo je planinariti i pješačiti bez obilježenih staza.

- Odrađen je dio Poučne staze Dida Račkog, kao i druge staze po Krndiji, a povezuju kontrolne točke Slavonskog planinarskog puta. Prema planu, odrađen je velik posao čišćenja i markiranja staza u duljini od nekoliko kilometara – rekao je certificirani markacist Drago Čerina, član HPD-a Sokol. Dodao je da je cilj akcije poboljšanje pristupne komunikacije do planinarskog doma i promocija lokaliteta. Među planinarima bilo je i onih koji su prvi put usvojili osnove markiranja.

- Prvo treba četkom očistiti dio gdje ide markacija, označiti bijelu točku po šabloni pa oko nje crveni krug. I tako drvo po drvo po šumskoj stazi. Dok smo hodali po šumi, uvidjeli smo gdje bi još trebalo staviti poneku markaciju. Baš je bilo lijepo vidjeti obnovljene crveno-bijele oznake na stablima – rekao je Darko Amidžić, član HPD-a Sunovrat.

Nakon završenog posla i povratka posljednje grupe svi sudionici akcije okupili su se u Planinarskoj kući na zajedničkom ručku. Planinarski grah pripremio je Dario Škrnjug, predsjednik HPD-a Sunovrat. S.Fridl

Možda ste propustili...

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

ZA REKONSTRUKCIJU ZGRADE STARE KOŽARE U VIROVITICI

HGSS-u još 45.000 eura od Županije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

2

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

3

DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Na prodaju 101,6 hektara,
početna je cijena 546.281 euro