Regija
HALAS NASTAVLJA TRADICIJU SCHAUMBURG-LIPPEA

Nagodinu 5000 novih boca Slatinskog bisera
Objavljeno 22. svibnja, 2018.

SLATINA - U slatinskoj vinariji Stari podrum, vlasnika Ivana Halasa, u subotu su napunjene prve boce pjenušca Slatinski biser roda 2017. godine. Bio je to simbolično označeni početak flaširanja tog jedinstvenog napitka, nasljednika prvoga hrvatskog pjenušca, proizvedenog u istoj vinariji prije 154 godine.

Na maloj “radnoj” svečanosti prve ovogodišnje boce pjenušca napunili su virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i njegov zamjenik Bojan Plantak, direktor Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo Bojan Mijok, direktorica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak i drugi. Napunjene i zatvorene boce označili su svojim imenima i datumom te ostavili u posebnom stalku. Neki od njih za godinu dana doći će vidjeti kako u njihovoj boci od vina nastaje pjenušac, kao što su pogledali kako izgleda pjenušac u bocama koje su neki od njih napunili prije godinu dana.

Naime, upravo je Ivan Halas prije tri godine obnovio i prvi put počeo količinski značajniju proizvodnju slatinskog pjenušca, čija je proizvodnja počela u toj vinariji 1864. godine, kad je ona bila u posjedu kneza Schaumburg-Lippea. Halas je krenuo s tisuću boca chardonnaya i s obzirom na tako malu količinu, pjenušac je prodan uglavnom na području županije. Slatinski biser posebno je dobro primljen na sajmu Viroexpo. Iz ostavljene “zlatne rezerve” od prvih tisuću boca počastio je svoje goste na početku ovogodišnjeg punjenja.

– Od prvog punjenja ostalo je samo stotinjak boca, što je rezervirano za Grad, Turističku zajednicu i promidžbene potrebe tvrtke - kaže vlasnik Starog podruma.

Prošle godine napunjene su 1864 boce, što je simboličan podsjetnik na godinu u kojoj je počela proizvodnja pjenušca u Slatini. Prve boce iz tog “paketa” bit će otvorene 1. rujna, za Dan grada. Pjenušac, naime, dozrijeva minimalno godinu dana, ali Stari podrum ga ostavlja pola godine dulje radi sigurnosti i bolje kvalitete.

Vlasnik vinarije Stari podrum namjerava kroz EU projekte iz vinske omotnice kompletno obnoviti podrum u starom stilu i opremiti ga dodatnim bačvama, policama i ostalim priborom. Drugi projekt namijenjen je ratarstvu i obuhvaća obnovu hangara, odnosno rekonstrukciju postojećih skladišta i nabavu potrebne mehanizacije. Stari podrum ima devet stalno zaposlenih radnika, a tijekom sezone, uglavnom berbe, nudi posao za još 20 do 50 radnika. Petar Žarković

Kako je počelo i 1912. završilo

Njemački knez Georg Wilhelm Schaumburg-Lippe kupio je 1841. godine od obitelji Pejačević na slatinskom području imanje koje je obuhvaćalo zemljište s velikim šumskim površinama, vinogradima, voćnjacima i razne gospodarske pogone. U velikom je podrumu 1864. počela i sve do 1912. godine radila tvornica pjenušavog vina – šampanjca od grožđa sorte kadarka. Već prve godine proizvedeno je 2000 boca pjenušca, ali zbog nemogućnosti transporta i visoke cijene prodaja je bila vrlo slaba. Kad je 1866. godine za upravitelja iz Njemačke došao Otto Rockhror, uređen je podrum, nabavljena je nova oprema, a počelo se ulagati i u marketing. Rockhror je tehnološki odvojio proizvodnju vina, piva i pjenušca, i to je vrijeme kad tvornicu posjećuju ugledni gosti i učenici škola, a vino se izlaže u Zagrebu i šalje u Njemačku. Za svoje vino i pjenušac dobio je Schaumburg-Lippe priznanje na gospodarskim izložbama u Zagrebu i Budimpešti. Nakon Ottove smrti 1908. vlasništvo je preuzeo grof Drašković. Godine 1912. prestaje proizvodnja slatinskog pjenušca, a sva proizvodna oprema preseljena je u Mađarsku, gdje je proizvodnja nastavljena.

Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike