Mozaik
U SUBOTU, 26. SVIBNJA

Srednjovjekovni sajam “Vinski grad Erdut”
Objavljeno 21. svibnja, 2018.

Vinski grad Erdut - srednjovjekovni je sajam koji se prvi put održava u Erdutu u subotu, 26. svibnja, od 14 sati. Sajmom se obilježava 615 godina od prvog pisanog spomena vinograda u Erdutu. Erdut je 1403. bio važno gradsko središte, koje je kontroliralo prijelaz preko Dunava. Nositelj manifestacije je Turistička zajednica Općine Erdut, koja u suradnji s vinarima erdutskog vinogorja te lokalnim udrugama i OPG-ovima želi pokazati enogastrobogatstvo Erduta.

- Manifestacijom sljubljujemo vino i povijest. Programi se održavaju na nekoliko lokacija - u dvorcu Adamovich-Cseh bit će vinski tabor, gdje će erdutski vinari predstaviti svoja vina, a kuhari i ribiči gastronomsku ponudu srednjovjekovnih i suvremenih jela - najavljuju organizatori sajma, na koji je ulazak besplatan.

Spektakl – bitka za Erdutsku kulu počinje u 19 sati. Poslijepodne će posjetitelji moći razgledati viteški tabor i okušati se u mačevanju i streličarstvu. Vitezovi iz Reda viteza Ružice grada iz Orahovice vratit će duh srednjovjekovnog života Erdutu. U Gradskom parku predstavit će se udruge i lokalni OPG-ovi, a posebna atrakcija bit će srednjovjekovni bačvar, koji će s pomoću vatre i željeza savijati novu bačvu na tradicionalan način. Program završava DJ partyjem od 21 sat u kompleksu dvorca.

- Podatak o prvom spomenu vinograda u Erdutu, 1403., otkriven je 2017. na znanstvenom skupu “Vino i vinogradarstvo u povijesti Slavonije, Srijema i Baranje”. Htjeli smo odmah ove godine pokazati raskoš srednjovjekovnog grada Erduta našim posjetiteljima - poručuje Hrvoje Pavić, Erdutski vinogradi. N.Vek.

Možda ste propustili...

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike