Mozaik
VINKOVAČKE PUNKERICE

Punčke idu na turneju po Aziji
Objavljeno 22. svibnja, 2018.
Kako nam otkriva Lucija Ivšić, ovo je tek prva turneja na Dalekom istoku, jer će u proljeće 2019. uslijediti još jedna i to - po Kini!

Vinkovački punk-bend Punčke najesen kreće na azijsku turneju u sklopu koje će u dva tjedna obići četiri države i osam gradova! “Far East Tour” prva je turneja po dalekoj Aziji, a kroz studeni Punčke vodi u Maleziju, Filipine, Tajvan i Japan.

Turneja kreće 3. studenoga u Kuala Lumpuru, a nastavlja se u Manili. Nakon toga, od 7. do 10. studenoga slijedi Tajvan, a turneja u četiri dana staje u četiri najveća grada - Taipei, Kaoshiung, Tainan, Taizhong. Kraj turneje rezerviran je za Tokio, gdje će Punčke održati dva koncerta. Nakon nedavno održane velike proljetne turneje po Europi u sklopu koje su obišle osam zemalja, azijska turneja još je jedan dokaz potencijala benda i samo je početak ekspanzije na nove teritorije. S jednim od najdužih popisa svirki u svom stažu, Punčke su konstantno koncertno aktivne, a nova daleka turneja već je u pripremi za proljeće iduće godine. Turneja prati i aktualni EP “Valovi” koji je predstavio novo poglavlje benda. Punčke na gitari i vokalima čini Lucija Ivšić, Anja Tkalec je na basu dok je Goran Nježić na bubnjevima, ujedno i novi član benda.

O azijskoj turneji, ali i o ostalim planovima za ovu godinu, popričali smo s Lucijom Ivšić iz Punčki.

Kako ste došli na ideju o azijskoj turneji i kako ste ju organizirali?

- Već godinama imam tu neku ludu ideju i želju da idem u Aziju. Prošle sam godine tamo išla prvi put privatno, u Singapur, na Javu i Bali, i jednostavno sam se zaljubila u sve što se tamo događa. Uvijek se to nešto šuškalo, sreli smo tamo neke ljude i pričali smo o tome kako bi oni htjeli da mi dođemo, ali nikad se nije ništa dogodilo jer smo stvarno imali dosta turneja ovdje u Europi. Prošle sam godine odlučila to pokušati realizirati i počela sam kopati i stvarno napravila veliko istraživanje. Dogodilo se to da je zapravo što smo pitali - prošlo! Poslala sam na par adresa naše materijale, oni su se stvarno oduševili i na prvu je sve prošlo. Rekla sam: Daj idemo probati, nemamo što izgubiti, a stvarno to želimo. I onda kad sam se javila nekim klubovima - doslovce sam osobno to radila - svi su se toliko oduševili našom muzikom da nije bilo nikakvih problema dogovoriti koncert. Najbolje od svega je to što je došlo do toga da smo imali toliko upita da će ovo biti samo prvi dio turneje, ja već gradim drugi. Naime, ne bismo fizički mogli stići u Kinu, koja bi sama trajala tjedan do dva. Zato smo taj dio odvojili i vjerojatno ćemo Kinu odraditi na proljeće. Idemo na taj ludi put! Nisam imala nikakvih očekivanja, a na kraju se to toliko otvorilo! Mislim da će biti cool.

Zapravo se čini jako logično da jedan ženski punk-bend bude tražen u Aziji, zar ne?

- Da, i meni se isto tako činili. Zato ja to godinama smišljam, nije mi to jučer palo na pamet. Ali eto imali smo tisuću drugih stvari, puno smo nastupali po Europi, ovo-ono, tako da smo tek sada došli do toga. Što se mene tiče, ja sam spremna i ostati tamo! (smijeh)

Kako će izgledati ljeto za Punčke?

- Sad ćemo opet raditi nove stvari. Nastupamo samo u Rijeci 15. lipnja, a sve ostalo vrijeme radit ćemo nove stvari. Potom imamo cijelu jesen krcatu koncertima. Od rujna nadalje imamo nastupe u Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj, Njemačkoj... pa onda azijska turneja, pa sljedeće godine druga azijska turneja i nastavljamo nastupati po Europi. To je to, ukratko, do kraja godine nemamo slobodan vikend.

Planirate li objaviti nešto novo, neki singl, spot?

- Imamo u planu objaviti nešto novo najesen. Što se tiče spotova, ideja je da bude trilogija, koju rade posve različiti redatelji, koji interpretiraju pjesme na svoj način. Slijedi nam dakle drugi spot, koji je nastavak na prvi, ali će ga raditi netko posve drugi, koji će dobiti minimalne upute. Ideja je da se svatko od njih aktivira i interpretira pjesmu na svoj način. Sigurno ćemo ujesen izbaciti novi singl i spot. Još se ne zna koji će to biti singl, vjerojatno nešto novo. Nećemo se više vezati za album “Valovi”, koji smo izbacili spontano i taj je album označio jedan period. Sad ćemo graditi nešto novo. Imamo dosta ideja.

Tanja KVORKA

novi spot

SIGURNO ĆEMO GA OBJAVITI NAJESEN

Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike