Novosti
FABRIS PERUŠKO:

Franck se ponašao kao Agrokorova banka, a ne proizvođač kave
Objavljeno 20. svibnja, 2018.
Weber: Svoju energiju usmjeravaju na rušenje Agrokora radi partikularnih interesa, ali s Franckom nastavljamo razgovarati

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor i njegova zamjenica Irena Weber u nedjelju su na izvanrednoj konferenciji za novinare reagirali na priopćenje Francka u kojem ta tvrtka poručuje kako je prisiljena zatražiti od suda poduzimanje žurnih mjera koje će spriječiti “daljnje skandalozno i nezakonito odlučivanje izvanredne uprave”.

“Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško u petak je svojom usputnom izjavom novinarima u Opatiji, nažalost, potvrdio opravdanost naših višekratno izrečenih upozorenja. Pri kraju razgovora s novinarima, kao da se radi o nekoj banalnosti, rekao je da nema vremena za formiranje vjerovničkog vijeća te da će nagodba biti donesena uz suglasnost Privremenog vjerovničkog vijeća, čije članove je odabrao bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak”, kaže se u priopćenju iz Francka.

Peruško je konstatirao kako je “od 5700 vjerovnika Agrokora, Franck izišao s jednim od niza skandaloznih priopćenja”.

“Moramo još jednom pojasniti poziciju Francka u odnosu na Agrokor. On kreira okruženje u kojem svi vjerovnici postaju taoci jednog vjerovnika i to tvrtke Franck koja se našla u problemima, jer su se ponašali kao Agrokorova banka, a ne proizvođač kave. Zbog veza s Todorićem pretvorili su se u Agrokorovog financijera. Svoje probleme pokušavaju prebaciti na izvanrednu upravu”, kazao je Peruško.

Njegova zamjenica Irena Weber naglasila je kako je granični dug Francka oko 37 milijuna eura, od čega 9,3 milijuna eura otpada na prodaju robe.

“Preostali iznos odnosi se na financijske mjenice. Od prijavljenih 9,3 milijuna eura Francku je do sada plaćeno 6,8 milijuna eura, što je bitno iznad prosjeka ostalih dobavljača. Međutim, nažalost, pravi problem Francka nisu potraživanja, nego nevjerojatnih 59 milijuna eura drugog duga. Svoju energiju usmjeravaju na rušenje Agrokora radi partikularnih interesa. Dok nas Franck tuče priopćenjima i podnescima, mi s Franckom i dalje razgovaramo i nećemo prestati razgovarati, ali nećemo dopustiti da njihove financijske mjenice ugroze postizanje nagodbe svih vjerovnika”, rekla je Weber.

Fabris Peruško osvrnuo se i na poziciju vjerovničkog vijeća gdje također krivca vidi u Francku. “Izvanredna uprava željela je formirati stalno vjerovničko vijeće, ali zbog međusobnih taktičkih igara među vjerovnicima to je bilo nemoguće. Upravo je Franck osporio skupine koje smo predložili. Prijedlog je dan sudu još u siječnju, na njega se konkretno Franck žalio, a paralelno skupljao punomoći kako bi ušao u jednu od predloženih skupina. Njihovo ponašanje više sliči na dječji vrtić”, oštar je bio izvanredni povjerenik.

Dijana PAVLOVIĆ/H
PROBLEMI S RAZVRSTAVANJEM

Franck je u priopćenju podsjetio da je Visoki trgovački sud svojim rješenjem od 5. travnja ukinuo rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu od 26. siječnja o razvrstavanju vjerovnika u pet skupina. Navode i da je Peruško odmah po objavi tog rješenja izjavio kako će prijedlog novog razvrstavanja u vjerovničke skupine dati u nekoliko idućih dana. “Od tada su prošla tri tjedna, a izvanredni povjerenik ne samo da nije sukladno svojoj zakonskoj obvezi i odluci suda predložio razvrstavanje vjerovnika u skupine, nego je svojom izjavom u Opatiji priznao da je on samo izvršitelj volje nekolicine vjerovnika koji su prisvojili pravo da odlučuju o prijedlogu mogućeg teksta nagodbe i načinu njenog usvajanja”, smatraju u Francku. Ističu i da je Peruško ignoriranjem odredbi zakona o postupku izvanredne uprave i opstruiranjem sudskih odluka “sam sebe diskvalificirao za daljnje obavljanje dužnosti izvanrednog povjerenika”.