Novosti
UPRAVNI SUD U OSIJEKU

Na sudu ozlijeđen dječak iz Afganistana
Objavljeno 21. svibnja, 2018.

Na Upravnom sudu u Osijeku ozlijeđen je trogodišnji brat petogodišnje Afganistanke Medine Hosseini, koja je smrtno stradala u naletu vlaka krajem studenog prošle godine na području Srbije, u blizini hrvatske granice.

- U vrijeme ročišta na Upravnom sudu u petak, trogodišnji afganistanski državljanin igrao se i pao te su ga udarila vrata. Dječak je zadobio ozljedu glave i prevezen je u Klinički bolnički centar Osijek, gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđen. Nakon promatranja, u subotu je pušten u pratnji roditelja u prihvatni centar u Tovarniku - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske.

Obitelj Hosseini bila je na osječkom Upravnom sudu na ročištu u detencijskom postupku, u kojemu se odlučivalo o tomu hoće li obitelj i dalje ostati u zatvorenom Prihvatnom centru u Tovarniku. Odluka se očekuje u utorak. Obitelj je Hosseini u Hrvatsku ušla prije otprilike dva mjeseca i zatražila azil. Smješteni su u zatvoreni Prihvatni centar za strance u Tovarniku. U međuvremenu se njihova odvjetnica obratila Europskom sudu za ljudska prava, koji je odlučio da se obitelj premjesti u uvjete primjerenije djeci.

Podsjetimo, nakon smrtnog stradavanja djevojčice Medine, obitelj je tvrdila da je za njezinu smrt kriva hrvatska policija, koja ih je prije nesreće poslala da se vrate u Srbiju prateći prugu. Hrvatski MUP ustvrdio je da nema nikakve veze s njezinom smrti. Između ostaloga, Ministarstvo unutarnjih poslova tada je navelo da su policajci termovizijskom kamerom uočili skupinu koja je stajala uz južni kolosijek, na udaljenosti oko 300 metara od granične crte u dubinu Srbije. Nekoliko trenutaka nakon uočavanja grupe, policajci su čuli neprekidni zvuk sirene lokomotive i kočenje kompozicije vlaka s mjesta gdje su osobe uočene. Nakon kratkog vremena, do policajaca su dotrčali žena i muškarac s teško ozlijeđenim djetetom, koje nije davalo znakove života. Ženu i dijete policajci su odvezli do željezničkog kolodvora Tovarnik, gdje je ekipa Hitne pomoći u 21.10 konstatirala smrt djeteta. “Naglašavamo kako postupanje hrvatske granične policije nije utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djeteta”, istaknuto je iz MUP-a. S.Lacić