Regija
POKAZNA VJEŽBA

130 godina društva DVD Našice
Objavljeno 20. svibnja, 2018.

NAŠICE - Svečanim mimohodom i sjednicom te pokaznom vježbom DVD Našice proslavio je 130 godina kontinuiranog rada, a proslava je održana pod pokroviteljstvom Grada Našica. Svečanost je održana u dvorani Doma kulture, gdje je na početku sve okupljene pozdravio predsjednik DVD-a Našice Zvonimir Ljubljanović, a gosti su imali priliku čuti i o 130 godina dugoj povijesti Društva. Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice osnovano je 1888. zahvaljujući obitelji Pejačević. Kao najstarija udruga u Našicama, isticala se aktivnošću u cijeloj svojoj povijesti, a i danas uspješno izvršava svoje brojne zadaće.

Na svečanoj sjednici potpisana je Povelja prijateljstva i suradnje između DVD-a Našice i DVD-a Mladost Kaštel Sućurca. Povelju su potpisali predsjednik DVD-a Našice Zvonimir Ljubljanović i DVD-a Mladost Ljubo Muslinov. U prigodi obilježavanja 130. obljetnice DVD-a Našice dodijeljena je Povelja i plaketa s likom Đure Deželića Hrvatske vatrogasne zajednice te Plaketa Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, priznanja koja se dodjeljuju za izuzetan doprinos vatrogastvu. Dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Petrović u svom je obraćanju naglasio kako je DVD Našice po mnogim elementima rada među najboljim društvima u Hrvatskoj te kako je poznato po radu s mladeži, broju operativnih vatrogasaca te uključivanju u dislokacije na Jadranu. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zdravko Cvenić rekao je kako je svojim radom i postignućima DVD Našice već dokazano Društvo. U ime Vatrogasne zajednice Našice obratio se predsjednik Vlatko Gašić, koji je istaknuo kako su DVD i JVP Našice jamac sigurnosti Grada Našica i susjednih općina.

Vatrogascima su se obratili i obljetnicu čestitali i predstavnica Osječko-baranjske županije Božica Dundović te gradonačelnik Josip Miletić. Upućujući čestitku, gradonačelnik Miletić je rekao kako je Grad koji je pokrovitelj proslave za tu prigodu izdvojio 25.000 kuna te da će našički vatrogasci i dalje imati podršku.

U glazbenom programu sudjelovao je mješoviti pjevački zbor HKD-a Lisinski. U sklopu proslave izvedena je i pokazna vježba u kojoj su sudjelovali vatrogasci DVD-a u suradnji s JVP-om, a spašavali su “unesrećene iz Dvorca Pejačević koje je zahvatio požar”. Prije vježbe vatrogasci i njihovi gosti mogli su razgledati i prigodnu izložbu u Zavičajnom muzeju.S.Fridl

Priznanja i odlikovanja

Najzaslužnijim vatrogascima u povodu obljetnice dodijeljena su vatrogasna priznanja i odlikovanja. Zlatnu medalju primio je Viktor Lončarić, a zlatnu plamenicu Hrvoje Divjanović i Aleksandar Ljubljanović. Spomenicu za visokih 50 godina provedenog staža u vatrogastvu dobio je Ilija Stojaković, a priznanje za posebne zasluge primili su Mijo Stojaković i Jozo Riger.

Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike