Regija
USPJEŠAN OTOČKI OPG

Kad Mata konje potjera sokakom...
Objavljeno 21. svibnja, 2018.
Ljubav prema konjima njeguje od kada zna za sebe jer i djed i otac voljeli su i uzgajali konje, tada uglavnom za rad u polju

OTOK - Zadnjih dvadesetak godina na slavonskim imanjima sve se češće mogu vidjeti konji koji ne služe za rad, nego za užitak, bećarenje i diku i tko ih voli ima jedno ili dva grla, ali Mata Bošnjak (64) iz Otoka, poznat kao Mata Karalin, u svojoj staji ima osam konja.

Konj grofa Eltza

Ljubav prema konjima njeguje od kada zna za sebe jer i djed i otac voljeli su i uzgajali konje, tada uglavnom za rad u polju i kao prijevozno sredstvo, ali znali su se provesti selom u svečano ukrašenim kolima s dva konja ili njime projahati za svoju dušu. Mata Karalin prisjeća se da je djed imao dva para konja za rad u njivi – jednima je upravljao on, a za drugi bi par našao kočijaša, jer tada nije bilo traktora.

- To su bili jaki konji jer tada su trebali za oranje, ali bilo je prilika i pokazati ih u svatovima i sličnim prigodama. Imam dokument iz kojeg se vidi da je djed 1932. kupio rasnog konja od grofa Eltza, a imao je i pastuha, kojega je kupio u đakovačkoj ergeli i on je služio za paradu. Imali smo lagana kola, a 80-ih smo kupili gik, mala kola na dva kotača, koji je služio za vožnju i njime se nije ništa prevozilo. Lijepo se urediš u špenclu, rajthoze, kožne čizme do koljena, nakriviš kapu i voziš se selom, a svi te gledaju. To je bio užitak. U našoj avliji uvijek je bilo kobila za rasplod. Sedamdesetih smo kupili traktor pa više nije bilo potrebe za konjima koji bi radili u njivi te smo ih prodali. No nisam dugo izdržao bez konja pa sam nakon nekoliko godina kupio vranca pastuha. Bio je kod nas i novinar Kamenko Katić, koji je ovdje napravio reportažu o Šokcima i konjima – priča Mata Bošnjak Karalin, ponosan što i troje djece, Nives, glavna medicinska sestra na zagrebačkom Rebru, Vladimir, apsolvent agronomije, i Damir, koji je s ocem i majkom, voli konje i rado se odijeva u narodno ruvo i jašu.

I on je nekada jahao na čelu mimohoda na Vinkovačkim jesenima ili na svečanosti otvaranja, kada bi od gradonačelnika zatražio dozvolu da Vinkovačke jeseni krenu, a danas sin Vladimir nastavlja obiteljsku tradiciju. Mata kaže kako je uvijek nastojao imati kvalitetna grla s rodoslovljem i papirima pa ih uglavnom kupuje na Državnoj ergeli u Đakovu.

Mare i Alegra

Svi konji, kobile i pastusi, imaju osobne dokumente i putovnicu, bez kojih se ne smiju kretati. U dokumentima svako grlo ima prezime prema imenu oca i ime prema majci pa pet kobila i jedna mlada imaju ime Mare, a dva pastuha Alegra, iako je svakom od njih nadjenuo ime kako bi se mogli odazvati kada ih pozove. Pet kobila spremno je za oplodnju i tri će odvesti na parenje u Ilok, kod vranca, jer volio bi dobiti crne vrance.

- Redovito sudjelujem na izložbama pa smo lani u Gudovcu i osvojili treću nagradu, a ove godine u Gudovac vodimo mlađe grlo. Inače, na izložbama dobivamo prve i druge nagrade. Žao mi ih je prodati jer ne samo što volim konje nego i cijene nisu nikakve - kaže Mata pokazujući slike, pa i onu iz 1963. na kojoj kao devetogodišnjak jaše pastuha Tulipana i novije, gdje je s kćeri i sinom odjevenima u nošnju. Koliko zna, u svojoj staji ima najviše konja u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Jači od njega je konjogojac iz Sikirevaca u Brodsko-posavskoj županiji s 30 grla. Lijepe uspomene vežu ga uz Vinkovačke jeseni, gdje je radio u organizaciji do prije 23 godine.

- Bio sam u povjerenstvu za zaprege s Ilijom Šimunićem, Nunom Liščićem, Đukom Smolčićem, Tunom Čolakovićem i to su bila lijepa vremena. Danima prije Vinkovačkih jeseni posjećivali smo konjogojce i pozivali ih na mimohod s najljepšim grlima i ukrašenim zapregama. Prije sam sudjelovao sa svojim gikom, ali više ne. Sada sin Vladimir povede društo i proveze se u mimohodu – priča Mata, dodajući kako je imati konje skupo zadovoljstvo.

- Moj je djed znao reći da godišnje konju za svaku nogu treba voz sijena. Voz sijena je 800 - 1000 kilograma. Godišnje treba četiri tone zrnaste hrane, tonu do tonu i pol zobi jer svaki dan mora pojesti bar šest kilograma zobi, što nije baš obilna porcija, a ako radi, i više. Konj voli manje, ali dobre, kvalitetne hrane i jako je izbirljiv, pa ako se nešto osjeti na plijesan, neće jesti ma koliko bio gladan. On nije kao krava da može satima preživati, nego jede koliko mu treba i njegov je želudac osjetljiv. Voli i kukuruz i ječam, ali ga 12 sati prije nego što mu ga damo moramo dobro navlažiti da zrna nabubre jer ako bi ih jeo nenakiseljena, zrna bi nabubrila u njegovu trbuhu i to bi ga moglo ubiti. Konj neće piti iz ampera vodu, ako se amper po nečemu osjeti – kaže Mata, nabrajajući kako za svojih osam grla godišnje treba osigurati tisuću bala slame, 2,5 tisuća manjih bala, svaki dan pet kilograma djeteline, a poticaji su mali – 1800 kuna po grlu. Potkivanje je od 100 do 200 kuna po konju, a valja platiti i vađenje krvi za razne kontrole.

Miroslav FLEGO
16. Zlatne grive na Čistinama

Svi konjogojci istoka Slavonije okupit će se sljedeće nedjelje, 27. svibnja, na 16. Zlatnim grivama, konjičkoj manifestaciji koju organizira Konjogojska udruga Otok iz Otoka, a Mata Bošnjak Karalin predsjednik je i organizator manifestacije od prvog održavanja. U nedjelju će zaljubljenici u konje na Čistinama, na periferiji Otoka, od 10 sati vidjeti vožnju dvoprega u natjecanju u preciznosti, a potom i u brzini i teklićkom jahanju, a djeca će moći uživati u jahanju ponija.

Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike