Kultura
38. MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Muzeji su otvoreni i povezani s društvom jučer, danas i sutra
Objavljeno 21. svibnja, 2018.
Današnjeg posjetitelja nastoje izravno/osobno zainteresirati za sadržaje, educirati, učiniti angažiranim, ali i zabaviti

Muzeji svaki svibanj različitim aktivnostima obilježavaju Međunarodni dan muzeja. Tema je uvijek muzeološki važna, a ovogodišnja je bila Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika. Muzeji komuniciraju različite baštinske sadržaje, a zastupaju interese svih društvenih skupina. Pred njih je ove godine postavljen izazov: na nove načine učiniti ih općim dobrom. Komunikacija je, stoga, posebice trebala biti usmjerena na pojedinačnog posjetitelja, kojemu muzeji u današnjem vremenu nude nove komunikacijske modele s pomoću kojih ga nastoje izravno/osobno zainteresirati za sadržaje, educirati, učiniti angažiranim, zabaviti.

O tom su računa vodile i osječke muzejske ustanove - Muzej Slavonije (koji je ove godine aktivnosti dijelio s Arheološkim muzejom) te Muzej likovnih umjetnosti. Posjetiteljima svih dobi nudili su radionice, stručna vodstva, virtualne šetnje...

Od konca, tekstila do lutke i od linoreza do prve grafike - ono je čime su se i odrasli i klinci razonodili na dvjema tematskim radionicama u sklopu programa “Doktori za baštinu” u MSO-u.

U Etnografskom odjelu kustosica Vlasta Šabić čuva Zbirku lutaka - svaka je posebna, nastala radom vrijednih ruku i mašte. U MSO-u su izložene i one koje su skupljali valpovački vlastelini, a posjetitelji su izrađivali lutke od tekstila.

Zbog lakoće izrade linorez je izvrsna tehnika, zabava i učenje. Sve ono što djeca urežu u linoleum postat će malo likovno djelo. Na radionici su vježbala strpljenje i maštovitost, zabavila se i naučila tu grafičku tehniku. Uz radionice, djeca su cijeloga dana, do 21 sat, uživala i u virtualnoj šetnji Tvrđom.

Suradnja s kostimografkinjom Zdenkom Lacinom oživila je povijest, a s pomoću kostima odjeće svakodnevnog života posjetitelji su pobliže upoznali muzealce Vjekoslava Celestina i Danicu Pinterović.

Hiperpovezanost na sam Međunarodni dan muzeja, ali i Europsku noć muzeja osvijestili su u MLU-u. Ovo je godina u kojoj se slavi Europska kulturna baština, što naglašava potrebu muzeja da budu otvoreni i povezani s društvom u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. MLU je u fokusu imao svoju hiperpovezanost unutar Muzeja i izvan njega.

U sklopu izložbe “Valpovački vlastelini Prandau Normann – likovna baština” prikazana je baština slavonskoga plemstva, nastala dugotrajnim i revnim prikupljanjem umjetnina iz dvostoljetnog upravljanja Valpovačkim vlastelinstvom. MLU je koordinirao projekt koji povezuje i MSO, Državni arhiv u Osijeku te Muzej Valpovštine. Prikupljena građa povezana je s povijesnim, kulturnim, društvenim kontekstom Slavonije od 18. do 20. st., aktualizirajući teme u vezi s kolekcionarstvom.

Još se jedna izložba toga dana besplatno mogla razgledati - “Linija i ploha”, fotografije Fotokluba Maribor, u sklopu manifestacije Slovenija u Slavoniji.

Slučajnim i namjernim prolaznicima, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, organizirali su upoznavanje palače Normann (sjedište OBŽ-a na Trgu A. Starčevića). Kustos Ivan Roth proveo je sve koji su htjeli kroz taj vrijedni spomenik arhitekture.

U organizaciji Hrvatskog fotosaveza, na inicijativu je MLU-a održana radionica “Kamera obscura”, na kojoj su polaznici fotografirati nasljeđe obitelji Prandau Normann u Valpovu i Donjem Miholjcu. Završnica projekta bit će izložba u rujnu u Art klubu...

Edukativna soba – bila je igraonica za svu djecu koja se žele zajedno igrati, crtati i istodobno naučiti nešto novo.

Prigodom Europske noći muzeja u dvorištu su MLU-a čitani dijelovi romana Josipa Cvenića “Sablasti nad dvorcem” u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu.

Narcisa VEKIĆ

razonoda

JE TO BILA ZA ODRASLE I KLINCE

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike