Kultura
“OD AFRIKE DO HRVATSKE” LJERKE PLEŠTINE

Siguran i jasan crtež u nježnim, ali čistim tonovima
Objavljeno 20. svibnja, 2018.

VINKOVCI - U Galeriji “Slavko Kopač” u Vinkovcima otvorena je retrospektivna izložba akvarela, pastela, kolaža i crteža Vinkovčanke Ljerke Pleštine “Od Afrike do Hrvatske”, a u povodu Međunarodnog dana muzeja. Osam desetljeća života i četiri desetljeća umjetničkog rada bili su dobar razlog za postavljenje izložbe, koja je privukla brojne posjetitelje.

- Iza nje je tek nekoliko samostalnih izložbi - dvije sredinom 80-ih u Južnoafričkoj Republici i pet u Hrvatskoj. Može se reći da se Ljerka pronašla u akvarelu, tehnici koja dominira na ovoj izložbi. Slika egzotične ptice, cvijeće i životinje afričkog kontinenta u atmosferi podneblja u kojem se zrake sunca drukčije lome nego na sjevernoj hemisferi i gdje je sukladno tomu drukčiji i hladniji, tamniji i zbog nadmorske visine i oštriji doživljaj svjetla i boje. Karakteristike njezina slikanja su brzo i lako uočljive - siguran i jasan crtež u nježnim, ali čistim tonovima. Uvijek je uspijevala spojiti misaonu nit koja je nikada nije napuštala, s osjećajem za ugođaj - rekao je Ivica Belamarić, kustos galerije, u kojoj će izložba biti otvorena mjesec dana.

Ljerka Pleština (Vinkovci, 1938.) sa suprugom se 1970. seli u Južnoafričku Republiku, gdje se umjetnički obrazovala, a 1986. postala članica Udruge akvarelista JR, što joj je omogućilo izlaganje u priznatim galerijama.M.Kokaj

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas