Kultura
PREDSTAVLJENA KNJIGA O RUŽIČKI

Bio je ponosan što je rođen u Vukovaru
Objavljeno 21. svibnja, 2018.

VUKOVAR - U Ružičkinoj kući u Vukovaru predstavljena je knjiga “Hrvatski velikani Leopold (Lavoslav) Ružička” prof. dr. sc. Srećka Tomasa. U knjizi o prvom hrvatskom nobelovcu Tomas je naglasak stavio na njegovo rođenje u Vukovaru i školovanje u Osijeku, na što je Ružička uvijek bio ponosan, a knjiga donosi i povijest Ružičkine obitelji te njegov prinos znanosti i industriji u svijetu.

- Do prije 30-ak godina o njemu se kod nas nije mnogo govorilo i moglo bi se reći kako je bio zaboravljen. Razlog tomu je njegovo domoljublje i hrvatstvo. Primjerice, 1940. bila je proslava Ružičkine Nobelove nagrade u Zagrebu, dobio je sve počasti, o njemu je napisano više od 100 članaka u novinama tijekom dva-tri mjeseca, no lokalne novine to ni jednom riječju nisu spomenule - upozorio je Tomas. Ružička je od novčane nagrade načinio veliki vrt koji je uređivao i prikupljao slike nizozemskih srednjovjekovnih majstora te napravio veliku galeriju koju je poklonio Švicarskoj, koja ga je udomila od 1912. do smrti.

- Originale medalja i diploma poklonio je Vukovaru i dugo su ovdje bili čuvani, ali u Domovinskom je ratu gotovo sve to uništeno - naveo je Tomas.

Lavoslav Ružička (Vukovar, 13. rujna 1887.) objavio je 582 znanstvena rada, a Nobelovu nagradu za kemiju dobio 1939. Knjiga o Ružički jedna je od deset iz prvoga kola biblioteke Hrvatski velikani, a plan je deset kola i stotina knjiga. Na predstavljanju su govorili i Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ante Jukić, predsjednik Hrvatskoga društva kemijskih inženjera, te nakladnik Martin Grgurovac. D.Korpoš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike