Osijek
U DALJU ODRŽAN SUSRET VIŠE OD 250 UČENIKA IZ SLAVONIJE I BARANJE, MAKEDONIJE I SLOVENIJE

Poznavanje različitih kultura pokazali u interaktivnom kvizu Kahoot
Objavljeno 19. svibnja, 2018.

U Dalju je održan susret više od 250 učenika i njihovih nastavnika iz 13 slavonsko-baranjskih osnovnih škola u kojima se provodi program Kulturne i duhovne baštine zavičaja (KDBZ) u organizaciji Nansen Dijalog Centra. Gosti su susreta bile  škole iz Makedonije i Slovenije koji su sudjelovali u GEAR Erasmus+ projektu u koji je uključeno pet zemalja (Italija, Španjolska, Makedonija, Slovenija i Hrvatska). Susret je održan u povodu 10 godina provedbe programa KDBZ-a i uz obilježavanje Europske godine kulturne baštine.

 

Cilj je KDBZ-a upoznati kulturu, jezik i običaje različitih kulturnih, nacionalnih i vjerskih skupina, a na susretu su učenici pokazali i razmijenili naučeno, bolje se upoznali i družili. Svoje su poznavanje različitih kultura pokazali u interaktivnom kvizu Kahoot.

KDBZ se provodi većinom kao izvannastavna aktivnost koja omogućuje djeci koja žive u multikulturalnoj i multietničkoj zajednici cjelovitije učenje o svome zavičaju, o kulturi i običajima naroda koji žive na ovom području, a s ciljem boljeg razumijevanja sebe i svoga identiteta te upoznavanja i poštovanja drugih i drukčijih, što je od iznimne važnosti za izgradnju odnosa i interkulturalnog društva.

Ivana Milas, voditeljica Nansen Dijalog Centra Osijek, istaknula je kako se KDBZ provodi 10 godina, a s početne tri škole, sada 24 uključene u program. Ravnatelj OŠ Dalj, domaćina susreta, Marko Stanić, izrazio je zadovoljstvo što se KDBZ u školi provodi već 8 godina te je istaknuo da se rezultati vide na školskim hodnicima, ali i u životu zajednice.

 

- U OŠ Dalj, koja je domaćin školama koje njeguju program kulturne i duhovne baštine zavičaja, imamo osim nastave na hrvatskom jeziku i nastavu primjerenu učenicima  pripadnicima  nacionalnih manjina i to po dva modela - A model nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu  za učenike pripadnike srpske nacionalne manjine te nastavu po modelu C njegovanja mađarskog jezika i kulture za učenike pripadnike mađarske nacionalne manjine – kazao je na otvorenju ravnatelj prof. Stanić dodavši kako njegovu školu, koja ima i područne škole u Aljmašu i Erdutu, pohađa 288  učenika.

 

Nositelj projekta je Nansen dijalog centar, a provodi se u suradnji s OŠ Dalj,  OŠ N. Tesle Mirkovci, OŠ S. Glavaševića Vukovar, OŠ B. Zadre Vukovar, OŠ J.  Lovretića Otok, OŠ Komletinci, OŠ Zrinskih Nuštar, OŠ Antun i Stjepan Radić Gunja, OŠ Zmajevac  odnosno Područna škola Novi Bezdan i Područna škola Suza, OŠ B. Klaića Bizovac, OŠ Lug Područna škola Vardarac, OŠ Popovac Područna škola Kneževo i OŠ Svete Ane Osijek. D.Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike