Osijek
RIMSKI DANI U VINKOVCIMA OD 26. SVIBNJA DO 2. LIPNJA

Vinkovčani u rimskim togama pozivali Osječane da zajedno dožive povijest
Objavljeno 19. svibnja, 2018.

Posjetitelje Portanove ugodno su u subotu iznenadili Vinkovčani odjeveni u rimske toge dok su promovirali i pozivali na skorašnje, šeste  po redu, Rimske dane – manifestaciju koja će se, najavljuje direktorica Turističkog ureda TZ Vinkovci Martina Matković, održavati od 26. svibnja do 2. lipnja u Vinkovcima.

 

- Ove godine Rimski dani traju nešto duže, a udarno je, da tako kažem, vrijeme 1. i 2. lipnja kada je najbogatiji program. No, tim danima prethodi jako puno popratnih manifestacija pa zato Rimski dani ove godine traju osam dana. Započinju 26. svibnja s Rimskom noći vina na kojoj ćemo promovirati iločka vina po prigodnim cijenama u Gradskoj kavani Aurelia u Vinkovcima, a nakon tog svečanog otvorenja Rimskih dana slijedi niz kretaivnih i edukativnih radionica koje će biti u Gradskom parku i knjižnici – izložba fotografija, predavanja... To je sve uvod u središnje događaje Rimskih dana prvog i drugog lipnja. Tih dana će dopodne biti kreativne i edukativne radionice  za djecu osnovnih škola i vrtićkog uzrasta, tradicionalno se već održava Olimpijada znanja – natjecanje učenika petih razreda, timova vinkovačkih osnovnih škola o Rimskom carstvu i tadašnjem rimskom razdoblju u organizaciji Gradskog muzeja Vinkovci koji nam je suorganizator  uz Grad Vinkovce – najavljuje Matković.

 

Manifestacija se održava pod medijskim pokroviteljstvom Glasa Slavonije. Inače su Vinkovci, pojašnjava Matković, grad s najdužim kontinuitetom života u Europi i TZ Vinkovci želi istaknuti upravo neka od najvažnijih i najzanimljivijih događaja razdoblja kroz tu svoju povijest koja je duga više od 8.000 godina.

- Zanimljivo nam se učinilo upravo to rimsko razdoblje prikazati i približiti ga široj publici,  a dodatnim nam je poticaj to što su u Vinkovcima gdje su rođena dva rimska cara Valentinijan I i Valens. Naravno, za vrijeme antike nas posebno veže i ostaba rimskodobnog srebrnog posuđa koja je pronađena prije šest godina u Vinkovcima i koja je pri samom vrhu, u svjetskim razmjerima, po vrijednosti nalazaka, a potencijal nalazaka iz tog vremena je veliki. Ovo je manifestaicija kojom želimo popularizirati ondašnje vrijeme i kada uspijemo doći do financijskih sredstava, dakle Grad Vinkovci i Gradski muzej Vinkovci prvenstveno, tada će se svi ti lokaliteti pronaći i staviti u funkciju. Tome se nadamo – kaže Matković dodajući kako se kroz predavanja arheologa Vinkovci nastoje naglasiti da su svojevrsna kolijevka civilizacije.

 

- Kroz taj kontineuitet života i pronalazak najstarijeg indoeuropskog kalendara Oriona baš u Vinkovcima stvarno jesmo nekakav centar zbivanja i svojevrsno ishodište. Razgovarali smo i da uključimo talijansko veleposlanstvo odnosno Italiju kako bi si našli i države partnere za ovu manifestaciju jer činjenica je da nam svake godine na Rimskim danima sudjeluju trupe iz drugih država. Prošle godine su nam bili upravo Talijani, ove godine nam dolaze Mađari i očekujemo dolazak i Austrijanaca. To su trupe koje njeguju način života iz doba antike, ali kako su se Rimljani uviek borili s nekim, prošle godine su to bili Kelti, ove godine su Barbari tako da imamo i trupe Barbara. Imamo i Dioklecijanovu legiju, to je domaća, hrvatska splitska legija koja nam dolazi svake godine pa će tako doći i ove godine – kaže Matković i poručuje da se zahvaljuje sponzorima, donatorima i posebno HNK-u iz Osijeka koji im je partner i ove godine te Gradskom kazalištu iz Vinkovaca.
Darko Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike