Osijek
IZVANREDNA SKUPŠTINA UDRUGE 106. BRIGADE ZNG RH

U planu preimenovanje Južne obilaznice u Aveniju 106 brigade ZNG RH
Objavljeno 19. svibnja, 2018.

Dvije godine stara inicijativa o imenovanju Južne obilaznice Avenijom 106. brigade ZNG RH aktualizirana je u subotu na izvanrednoj Izbornoj skupštini Udruge. Prema pojašnjenju Ivana Bekavca, novoizabranog predsjednika Udruge, to je tek jedan od nekoliko zacrtanih ciljeva i strategiji razvoja Udruge do 2025. godine.
-Želimo preimenovanje Južne obilaznice u Aveniju 106 brigade ZNG RH, jer je ondje bila obrana grada Osijeka ujesen 1991. Godine i poginulo je 174 branitelja te se jedan još void kao nestali. Kako je ondje velika frekvencija vozila, dnevno čak i do 15 tisuća, želimo da se putnici sjete prve crte obrane grada gdje planiramo postaviti niz humaka koji će obilježiti pogibiju I stradavanje naših suboraca. Ideja je prije dvije godine iznesena gradonačelniku Ivanu Vrkiću i on ju je prihvatio i imamo pisani odgovor u kojem Grad apsolutno podržava inicijativu, no problem je u tome što je ta cesta državna. Ipak, nadamo se da ćemo uspjeti u svom naumu – rekao je Bekavac te iznio i plan uređenja spomen parka Rosinjača u sjećanje na 16 poginulih branitelja u jednome danu.  U suradnji s Ministarstvom branitelja koje će, kaže Bekavac, dati spomenik ranjene golubice Udruzi, u planu je hortikulturno uređenje, odnosno makadam te tzv. Baileyev most koji je donirala Hrvatska vojska iz Karlovca. Most će spajati cestu i plato na kojem će biti postavljen spomenik.  

Članovi Udruge nisu stali samo na tome, već im je u planu i uređenje katakombi, točnije uređenje spomen-sobe. Naime, ondje je već postavljena ploča poginulim branitelja sa stihovima Gorana Matovca, a čija je knjiga podijeljena članovima tijekom Izborne skupštine.
-Želimo urediti spomen-sobu kako to zaslužuje 174 poginula branitelja, no problem je osiguranje prostora. Ne bismo željeli da dođe do devastacije i još uvijek nemamo rješenje za uređenje, no svakako nam je u planu. U vezi toga nismo se još niti obratili Gradu, no svakako hoćemo – poručio je Bekavac. Marija MIHELIĆ

OSNOVAN KLUB MLADIH

Prošloga tjedna u okviru Udruge osnovan je Klub mladih, čija je predsjednica Kristina Lovković, kći poginulog branitelja Franje Lovkovića.
-Za sada imamo desetak članova u Klubu mladih, a u perspektivi planiramo da oni preuzmu osmišljavanje projekata. Mi iz dana u dan prirodno odlazimo i drago nam je da možemo okupiti mlade – rekao je Bekavac.

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike