Sport
LEGENDA U GRADSKOM VRTU

Cerar stiže na DOBRO World cup
Objavljeno 18. svibnja, 2018.

Želja je organizatora DOBRO World Cupa 2018., s obzirom na to da je riječ o desetom izdanju Svjetskog gimnastičkog kupa u Osijeku, u svakom pogledu prirediti spektakl. Koji ne bi mogao proći bez poznatih lica, posebno onih koja su obilježila taj sport. Tako su pozivi za dolazak u Osijek poslani na različite adrese. Jedan s pozitivnim odgovorom stigao je iz Gimnastičke zveze Slovenije. Svoj dolazak potvrdio je Miroslav Cerar, legendarni gimnastičar, osvajač dviju zlatnih medalja na konju s hvataljkama na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. i Mexico Cityju 1968. godine. Rođeni Ljubljančanin, danas 78-godišnjak, nakon sportske karijere vrsni odvjetnik i otac kasnijeg slovenskog premijera, dugo je bio sportska ikona bivše Jugoslavije i sinonim za ondašnju gimnastiku. Bio je, dakako, uz i tada popularne nogometaše, prva sportska zvijezda na području bivše Jugoslavije, čak osam puta bio je proglašavan najboljim sportašem bivše zemlje. Uz dva olimpijska zlata i broncu još ima četiri zlata i dvije bronce sa svjetskih prvenstava (1962., 1966., 1970. na konju s hvataljkama i ručama) te 15 medalja s europskih prvenstava (od 1961. do 1967. u višeboju, konju s hvataljkama, ručama, karikama, parteru i preskoku. Premda u to vrijeme gimnastičari nisu bili specijalisti za pojedine sprave kao danas, jasno je kako je Cerarova najjača sprava bio konj s hvataljkama. Zanimljivo, na međunarodnoj sceni na toj spravi, doživio je samo dva poraza. Stoga će njegov dolazak biti posebna inspiracija hrvatskim reprezentativcima Robertu Seligmanu i Filipu Udeu, ali i Cerarovu puno mlađem sunarodnjaku Saši Bertoncelju, koji su sigurno u svojim početcima slušali priče o legendarnom vježbaču. Uostalom, potvrdio nam je to osječki gimnastičar kada je čuo da će Cerar stići u Osijek. Otkrio je kako se imao prigodu upoznati s legendom.

- Bilo je to 2008. godine na Svjetskom kupu u Mariboru. Tada sam osvojio drugo mjesto. Doista mi je bila čast upoznati ga, a fotografiju s njim i danas čuvam - otkrio je Seligman.

Inače, u loži dvorane Gradskog vrta istovremeno bi se moglo naći čak 11 olimpijskih medalja od čega čak sedam zlatnih medalja. Osim Cerara, dolazak su najavili i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport, legendarna hrvatska skijašica, četverostruka olimpijska pobjednica Janica Kostelić, te legendarni vaterpolist, olimpijski prvak iz Seula 1988., Dubravko Šimenc, danas voditelj Odjela za strateške i marketinške projekte Hrvatske turističke zajednice.

Krešimir LACKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike