Crna kronika
PROMETNA NESREĆA NA AUTOCESTI A3

Makedonac se kamionom zabio u kamion ispred sebe
Objavljeno 19. svibnja, 2018.

Jednolična vožnja autocestom svakodnevica je profesionalnih vozača kamiona. Samo na jednom radnom zadatku u pravilu prijeđu nekoliko tisuća kilometara, i to isključivo autocestom. Nemali broj ih, većinom na nagovor vlasnika, krši stroga prometna pravila, koja im nalažu obavezni odmor nakon određenog broja sati. Na žalost, kršeći ih postaju opasnost na cesti jer umor vozača kamiona zna završiti katastrofalnim posljedicama.

Jedna takva prometna nesreća, koju je skrivio vozač kamiona koji je najvjerojatnije zaspao tijekom vožnje, zbila se u četvrtak 1.40 na autocesti A3 kod čvora Kutina. Nesreća se dogodila kada 49-godišnji državljanin Makedonije, upravljajući kamionom s prikolicom u smjeru Slavonskog Broda, u vožnji nije držao potreban razmak u odnosu prema vozilu ispred sebe. Zbog još neutvrđenih razloga, stoji u priopćenju Policijske uprave sisačko-moslavačke, prednjim dijelom svoga kamiona udario je u stražnji dio kamiona s prikolicom rumunjskih registracija, kojim je u istom smjeru upravljao 44-godišnji rumunjski državljanin.

Prevezen u bolnicu

Kabina kamiona makedonskih registracija uništena je nakon naleta na metalnu konstrukciju prikolice. Vjetrobransko staklo je popucalo, nakon čega su oba kamiona zaustavljena na mjestu događaja. Najgore je prošao 49-godišnji vozač makedonskog kamiona, koji je zadobio teške ozljede, opasne za život. Vozilom Hitne pomoći prevezen je u sisačku Opću bolnicu, gdje je nakon operativnog zahvata zadržan na Odjelu intenzivne njege. U bolnicu je prevezen i njegov 27-godišnji suvozač. On je, kao i 44-godišnji vozač rumunjskog kamiona, lakše ozlijeđen, a nakon pružanja liječničke pomoći otpušteni su iz bolnice.

Policija je priopćila da je alkotestiranjem rumunjskog vozača utvrđeno da nije bio pod utjecajem alkohola, a teško ozlijeđenom makedonskom državljaninu uzeti su uzorci krvi i urina radi analize. O prometnoj nesreći policija će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku dostaviti izvješće, a 49-godišnjem makedonskom državljaninu, koji je skrivio prometnu nesreću, bit će izdan obavezni prekršajni nalog.

Autocesta A3 važna je za tranzitni promet kroz Europu te je stoga i prometno ugroženija od ostalih. Svakodnevno se tako na toj autocesti mogu vidjeti brojni šleperi turskih, bugarskih i rumunjskih registracija. Njihova ruta od matičnih zemalja uglavnom vodi prema državama zapadnog dijela Europske unije, a manji dio i prema Velikoj Britaniji.

Opasan umor

Kada se pogleda policijska statistika okolnosti prometnih nesreća na autocesti A3, većina se nesreća dogodi prilikom povratka kući, na istok Europe. Vozači tada imaju velik broj kilometara iza sebe, umor vozača je na vrhuncu, pogotovo ako ignoriraju prometna pravila o obaveznom odmoru. Znakovito je da su prometne nesreće najčešće na području Sisačko-moslavačke i Brodsko-posavske županije, kada se već dobrano odmakne od Zagreba.

Prije nekoliko godina zbila se i nesreća kod odmorišta Dragalić. Do te nesreće došlo je kada je tegljač turskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Turske, naletio na vozila zaustavljena u koloni. Turski tegljač udario je u stražnji dio cisterne riječkih registracijskih oznaka. Cisterna je potom odbačena u Peugeot slovenskih registracija, koji je u nastavku kretanja udario u Fiat Punto, kojim je upravljao državljanin Srbije. Punto se zaustavio nakon udarca u slovenski kamion za prijevoz automobila.

Cisterna je nakon udarca sletjela s ceste i naletjela na pješaka iz Crne Gore i odbacila ga na prikolicu kamiona koji je prevozio automobile. Srećom, pješak je preživio. Očevid je pokazao da je vozač turskog šlepera zaspao u vožnji...

Milan BUGARIĆ

opasnost

UMORNI VOZAČI NE BI SMJELI NA CESTU

U sudaru kamiona i dvije su lakše ozlijeđene osobe

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike