Osijek
NOVI TURISTIČKI DOŽIVLJAJ FLORE I FAUNE KOPAČKOG RITA

Na Sakadašu će se
graditi novo pristanište
Objavljeno 18. svibnja, 2018.

Kopački rit svojim ljepotama i ekološkim vrijednostima predstavlja jedno od značajnijih turističkih odredišta kontinentalne Hrvatske, a kako bi i dalje privlačio sve više turista i posjetitelja, uvijek je iznova potrebno voditi brigu o novim ulaganjima u infrastrukturu i sadržaje. Upravo je jedno takvo veliko ulaganje pred JUPP-om Kopački rit. Riječ je o Projektu izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš, koji su u petak na početnoj konferenciji predstavili djelatnici Parka zaduženi za projekt.

- Projektom izgradnje nove infrastrukture pristaništa i razvojem novih edukativnih sadržaja omogućit će se veća fluktuacija posjetitelja, a nabava novog izletničkog elektrobroda i čamaca na solarni pogon posjetiteljima će pružiti potpuno novi doživljaj flore i flaune – kazala je Vesna Hrvojević, voditeljica odsjeka tajništva u JUPP-u Kopački rit. Riječ je o potpuno novom pristaništu koje će biti pontonoskog tipa gradnje, gdje vodostaj više neće utjecati na pristajanje, ukrcaj i iskrcaj putnika, objasnio je Dražen Pašuld, voditelj Odsjeka tehničke službe i službe održavanja u JUPP-u Kopački rit.

- To znači da će sam ponton pratiti rast, odnosno vodostaj vode, što će uvelike olakšati putnicima ukrcaj i iskrcaj. Na obali se radi pristupni most koji će biti povezan s pontonom dužinom 20-ak metara. Gore ide nova infrastruktura – nove sjenice, pametne klupe i još dosta toga vezano uz biciklističke staze i same bicikliste – kaže Pašuld. No, to je samo dio ulaganja.

- Projekt će biti zaokružen trećim brodom koji će biti na solarno napajanje – na potpuno bešumni elektropogon. Usto idu i četiri izletnička čamca, također potpuno tiha, na solarno napajanje. U njima će se 10-ak putnika moći u potpunoj tišini kretati kroz rit, ne ometajući život u njemu – objasnio je Pašuld. Nakon predstavljanja projekta priređen je i obilazak lokacije na pristaništu jezera, izložba tradicionalnih ribarskih alata i prigodan program KUD-a Bilje. Projekt je financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu poziva “Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode”. Ugovor je potpisan 5. listopada 2017., a provedba projekta vrijednosti do 11 milijuna kuna predviđena je do 2021. godine. Svoje su zadovoljstvom projektom iskazali Tomislav Bogdanović, ravnatelj JUPP-a Kopački rit, i Željko Cickaj, načelnik općine Bilje. J. Pejaković

Tatjana Roth

pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam OBŽ-a

- Pristanište Sakadaš u Kopačkom ritu pridonijet će društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini kroz veću fluktuaciju posjetitelja, promidžbu i doprinos održanju prirodne baštine. Ovaj je park perjanica ne samo kontinentalnog turizma Županije nego i RH zbog svoje iznimne biološke raznolikosti, zanimljivog krajobraza, koji se neprestano mijenja izmjenom godišnjih doba, ujedno nudeći sadržaje odmora i one sportsko-rekreativne.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana