Magazin
TJENI OSVRT

Polagano oduzimanje prava na zdravlje
Objavljeno 19. svibnja, 2018.

Bura oko Prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti još uvijek se ne stišava. Svojim autoritetom posljednji je odreagirao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandića sa suradnicima, nikako se ne složivši sa zakonom ministra zadravstva Milana Kujundžića. Što god tko mislio o Bandiću multipraktiku, ovaj put je u pravu jer pogađa u bit rečenicom: “Na kraju će trpjeti pacijenti jer im se ne jamči kvalitetnija zdravstvena zaštita.”

U cijeloj zavrzlami oko svih dosadašnjih pokušaja reforme zdravstvenog sustava najspornije su promjene unutar primarne zdravstvene zaštite. Stoga se Bandić i sve češće poziva na svjetski poznatog branitelja javnog zdravstvenog sustava Andriju Štampara, odnosno na dostupnost javnog zdravstva svim građanima. Naime, predložena privatizacija primarne zdravstvene zaštite nikome nije dobro legla jer, kako je poznato, dosadašnja praksa javnog zdravstva u Hrvatskoj hvaljena je i izvan njezinih granica jer “čuva i sirotinju”.

No, kada ne znaš što bi, a kako to u Hrvatskoj biva, onda i ono što valja daj u ruke privatnicima, pa što bude. A da se nitko i ne pita gdje je ključni problem. A on je zapravo u bolničkom sustavu koji gomila te silne gubitke koji se stalno vrte oko sedam do osam milijardi kuna. Dakle, nije problem u temeljnom zdravstvu, pa uopće ne postoje bitni razlozi za potpunu privatizaciju obiteljske medicine i marginalizaciju domova zdravlja.

Brojne su i argumentirane zamjerke iz zagrebačkog ureda za zdravstvo koje gotovo u cijelosti pobijaju navodne dobrobiti predloženih promjena. Kažu da s predloženim javno zdravstvo ne može napredovati te da se građanima ničim ne jamče kvalitetnija i dostupnija zdravstvena zaštita. “Zakon ne precizira obveze budućim privatnicima, poput dostupnosti, radnog vremena, dežurstava...”, navode stručnjaci, uz dodatak da će se te i takve usluge naplaćivati od pacijenata!? Uz to, jasno je da će zakon smanjiti, ionako već otežanu, dostupnost zdravstvene zaštite u manje razvijenim područjima.

Na kraju, bilo bi dobro da se o ovome očituju i oni koji tvrde da “o bolesnom zdravstvu pišu neprofesionalni i neetični novinari koji serviraju poluistine, koji kritiziraju ministra, a ponekad iznose svoju mržnju i traže njegovu ostavku ili smjenu. Sadašnjeg ministra ocjenjuju kao najgoreg ministra u Plenkovićevoj vladi”. Valjalo bi čuti i njihovo mišljenje o polaganom oduzimanju osnovnog prava, prava na zdravlje.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim