Novosti
PREDSJEDNICA RH I SUKOB INTERESA:

Bez postupka zbog putovanja u Ameriku
Objavljeno 19. svibnja, 2018.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije pokrenulo postupak u predmetu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović zbog puta u Ameriku krajem 2016. jer ne može nedvojbeno utvrditi da je povrijedila načela obnašanja javne dužnosti. Napominje se da se iz Ureda predsjednice unatoč opetovanim zahtjevima nisu mogle dobiti sve potrebne informacije, pa su neke okolnosti ostale nepoznate, te Povjerenstvo stoga smatra da bi bilo dobro da ubuduće dužnosnici o svojim putovanjima pravovremeno obavještavaju javnost.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla je da se postupak protiv hrvatske predsjednice neće pokrenuti jer nije utvrđeno da bi obnašanje javne dužnosti koristila u privatne svrhe, a s obzirom na to da iz prikupljene dokumentacije i podataka povjerenstvo nije steklo relevantna saznanja iz kojih bi to proizlazilo. Ivanjek je podsjetio da su više puta na sjednicima isticali propuštanje transparentnosti što u javnosti može stvoriti sumnju jesu li poduzimane radnje za koje se tek kasnije doznaje i želi li se tu nešto prikrivati. Dužnosnici moraju voditi računa o transparentnosti. Da su svi podatci tog putovanja bili poznati, kako se utvrdilo naknadno, ne bi došlo do preispitivanja opravdanosti puta, rekao je Ivanjek. H

BANDIĆEVI ODLASCI U RIM

Povjerenstvo je na sjednici u petak pokrenulo postupak protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića zbog potpisivanja ugovora u ime Grada o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu člana stranke i 62 putovanja avionom u Rim na trošak Grada u pet godina iako se tamo ni s kim nije službeno sastajao. Odlučujući u predmetu protiv zastupnika u Hrvatskom saboru Andrije Mikulića povjerenstvo mu je izreklo kaznu od 2000 kuna zbog pogrešno ispunjenje kartice u vezi s kupnjom automobila.