Novosti
DAVOR GJENERO O AFERI “HOTMAIL”

Plenković je uzdrman, ali ima čvrstu potporu
Objavljeno 19. svibnja, 2018.

Afera s elektroničkom poštom o stvaranju lex Agrokor uzdrmala je Vladu i premijera Andreja Plenkovića. Šef najveće oporbene stranke Davor Bernardić u Saboru govori o izvanrednom stanju u zemlji, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otkazala je put u Slovačku i Crnu Goru te najavila sastanak s premijerom i sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Premijerova pozicija na neki je način paradoksalna - kaže politički analitičar Davor Gjenero: “Čini se da mu je pozicija izrazito slaba. I on sam odaje dojam da je svjestan te situacije. Prvi put je nervozno reagirao i griješio, što je bilo očito na konferenciji za novinare u četvrtak, kada je pozvao podizvođače u Agrokoru da sami vrate novac. Ako je sve bilo u redu, nema nikakvog razloga da ti ljudi, odnosno tvrtke, vraćaju novac. S druge strane, Plenkovićeva parlamentarna pozicija je sasvim dobra. Koalicijskim partnerima jasno je da treba ojačati stabilnost Vlade i očito su se nakon ostavke potpredsjednice Vlade Martine Dalić grupirali oko premijera. U ovoj krizi, što je paradoksalno, ne smanjuje se broj zastupnika koji podržavaju Vladu, nego čak i raste. Ne mislim da je riječ samo o Zdravku Ronku, jer je lako moguće očekivati i neke druge zastupnike koji bi bili spremni dati potporu Plenkoviću”, kaže Gjenero.

Njegov je dojam da u cijeloj priči važnu ulogu ima stranačka konvencija HDZ-a koja će se održati 26. svibnja. Drži da desno krilo HDZ-a, koje nije zadovoljno Plenkovićevim politikama, želi oslabiti njegovu poziciju i smanjiti mogućnost da stranački statut i izborna pravila koja budu donesena ojačaju centrističku frakciju u HDZ-u.

Gjenero na upit o mogućoj povezanosti desne struje HDZ-a s krugom iz kojega su procurili sporni mailovi, kaže kako su mailovi stigli iz kruga ljudi zainteresiranih za nagodbu u Agrokoru, ali da se sve vremenski poklopilo s unutarstranačkim događajima.

- Vidi se ipak određena veza između poslovne grupacije koja je objavila mailove i nacionalnog krila HDZ-a. Tu su čak prepoznatljive i personalne veze - ističe Gjenero.

Gjenero naglašava kako bi izvanredni izbori odgovarali svima onima koji žele destabilizaciju zemlje.

- Održati izvanredne izbore, recimo spomenutog 9. rujna, nakon što bi se parlament raspustio 15. srpnja, značilo bi blokirati sve reforme koje se pripremaju i potom u listopadu ući u ozbiljnu političku krizu. Naime, očito je da ni jedna politička opcija ne može lako sastaviti parlamentarnu većinu i pitanje je kako bi se ona “sklepala”. Najvjerojatnije bi to bila velika koalicija HDZ-a i SDP-a. Međutim, još je zanimljivih pitanja. Kako u HDZ-u vlada pravilo pobijedi ili nestani, ako bi Plenković ostao bez vlade, znači da više ne bi bio “pobjednik” i morao bi podnijeti ostavku. Pitanje je tko bi vodio HDZ na izbore. U HDZ-u danas ne vidim pravog kandidata za alternativnog premijera - kaže Gjenero.

Igor MIKULIĆ
ODGOVARAJU LI NOVI IZBORI PREDSJEDNICI GRABAR-KITAROVIĆ?

Gjenero drži da izvanredni izbori ne bi odgovarali ni hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, koja je krajem 2015. godine namjeravala sastaviti privremenu vladu ako nitko ne bi imao dovoljan broj potpisa za dobivanje mandata za formiranje nove vlade. Gjenero kaže da je predsjednica s najavom sazivanja VNS-a napravila dobar potez propitujući koji su to akteri izazvali ovu krizu, šaljući poruku da je nužno uspostaviti stabilnost. “Možda će netko njezin potez protumačiti kao pokušaj još jednog iskakanja iz ustavnih ovlasti. Meni se to ne čini takvim. Netko bi čin predsjednice mogao komentirati kao arbitriranje u korist jednog krila u HDZ-u. Ni to mi se ne čini istinitim”, kaže Gjenero.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike