Novosti
MASOVNE TUŽBE ZBOG PREKOVREMENIH

Nakon osječkog KBC-a doktori tuže i bolnice u Zagrebu, Rijeci i Splitu
Objavljeno 19. svibnja, 2018.

Rekorder po broju odrađenih prekovremenih sati među bolničkim osobljem u ovom je trenutku liječnica iz bolnice u Virovitici, koja godišnje ima 1000 sati prekovremenog rada. Istovremeno, medicinske sestre Klinike za anesteziologiju KBC-a Osijek u prosjeku godišnje imaju 900 prekovremenih sati.

Prema Zakonu o radu dopušteno je samo 180 prekovremenih sati, a prema Kolektivnom ugovoru 250. No, zbog potkapacitiranosti hrvatskog zdravstvenog sustava radnici dostižu ove enormne prekovremene satnice, a istovremeno poslodavac im i dalje prekovremenu satnicu pogrešno obračunava pri isplati plaća.

Lančana reakcija

Nakon što je prva pravomoćna presuda, prema kojoj je KBC Osijek prvi u Hrvatskoj morao svome djelatniku isplatiti dodatke u prekovremenoj satnici odrađenoj u razdoblju od 2013. pa do dana tužbe, donesena u ožujku prošle godine, a cijelu priču prvi objavio naš list u listopadu prošle godine, broj slučajeva u kojima medicinski djelatnici hrvatskih bolnica tuže zdravstvene ustanove po ovoj osnovi popeo se na njih gotovo tisuću. Ovo su nam potvrdili i u Odvjetničkom društvu Mišević i Jarić u Osijeku, koji su prvi pokrenuli ovu vrstu tužbi u Hrvatskoj.

- U siječnju smo otvorili i ured u Zagrebu, gdje sada već imamo više od stotinu slučajeva, a isto toliko imamo i u Rijeci. Slučajeve tužbi u Splitu prepustili smo odvjetničkom uredu Zorana Iviša. Sada je to postalo već lančana reakcija. Primjerice, u Rijeci prvo tuži šef odjela, a onda dođu i svi djelatnici tog odjela. Ljudi imaju predodžbu da tuže samo liječnici, ali imamo puno više tužbi medicinskih sestara. Visina tužbenog zahtjeva kreće se i do 150 tisuća kuna. U manjim se sredinama medicinsko osoblje nešto teže odlučuje na tužbe jer je pritisak poslodavaca veći, pa tako za sada imamo tek nešto tužbi iz bolnice u Bjelovaru i Virovitici, ali je primjerice indikativno da nemamo ni jednu tužbu za obračun u prekovremenoj satnici u bolnici u Našicama - napominje odvjetnica Sanja Mišević.

Do sada su pravomoćno presuđene i isplaćene tužbe tek protiv KBC-a Osijek.

- To je zato što smo ostale bolnice počeli tužiti tek nakon niza pravomoćnih presuda u korist naših stranaka. Osječki KBC jedini je KBC u Hrvatskoj koji na sudu zastupa odvjetnik, a ne bolnički pravnik. No, sve presude su isplatili i mi ne moramo ići u ovrhu. Uistinu ih o tom pitanju moramo pohvaliti jer njihova ekonomska služba prema našem pravnom stavu sama napravi obračun i ne moramo ići u financijsko vještačenje, čime se smanjuju troškovi samog postupka - objašnjava Mišević.

Loš obračun

Iako je 95 posto tužbi do sada bilo potvrđeno i u drugostupanjskim presudama, njih nekoliko odbijeno je. Sada se situacija promijenila i o tom pitanju.

- Imamo konkretan slučaj u Splitu gdje je drugostupanjski sud, nakon što je prije nekoliko mjeseci preinačio prvostupanjsku presudu tvrdeći kako radnici nemaju pravo na dodatke u prekovremenom radu, sada ipak ustvrdio da zdravstveni radnici imaju pravo na dodatak za posebne uvjete rada u prekovremenoj satnici jednako kao i u redovitoj satnici. To je velika stvar jer je postalo jasno da dosadašnji obračun plaća uistinu nije dobar, a osim tog za svaku je pohvalu činjenica da drugostupanjski sudovi sada sami ujednačavaju sudsku praksu. Mi smo dobili i mišljenje profesora s Pravnog fakulteta u Rijeci i Osijeku, koji su također potvrdili da radnici imaju pravo na ovakvu isplatu plaća. No, čini se i kako se Ministarstvu zdravstva, odnosno poslodavcima-bolnicama za sada više isplati plaćati po presudama nego da se ispravi način obračuna plaća i vjerojatno će si to dopustiti sve dok pritisak tužbi ne bude toliki da moraju promijeniti način obračuna plaća. Medicinsko osoblje masovno nam odlazi iz zemlje, a mi ne radimo ništa da ih zadržimo, nego im još i uzimamo ono što su zaradili. Osobno smatram da je ovo način da ispravimo jednu od najvećih nepravdi hrvatskog zdravstva - poručuje odvjetnica Mišević.

Nefreteta Z. EBERHARD
ŠTO SE OBRAČUNAVA POGREŠNO?

Zdravstveni radnici imaju pravo da im se plaća određeni postotak povećanja na plaću zato što rade u otežanim uvjetima (primjerice, zračenje na radiologiji) i što su odgovorni za život pacijenata. Problem nastaje jer im se to plaća dok ne popune svoju redovitu satnicu. Onog trenutka kada uđu u prekovremeni rad, to im se prestaje plaćati, iako oni i dalje rade u otežanim uvjetima te i u prekovremenom radu imaju odgovornost za život pacijenata. Većina djelatnika, a to se odnosi i na liječnike, i na medicinske sestre, i na inženjere, već oko 20. u mjesecu ulazi u prekovremeni rad, što znači da im se 20 dana obračunavaju posebni uvjeti rada, a sljedećih deset na istom radnom mjestu ne obračunava. Plaća im se samo “goli” dodatak za prekovremeni rad, ali u zdravstvu su upravo specifično otežani uvjeti. Prosječno je to “uzimanje” s plaće oko 1000 kuna po radniku mjesečno.

ČEKA SE MIŠLJENJE VRHOVNOG SUDA

KBC Osijek u međuvremenu je poslao slučajeve na reviziju na Vrhovni sud. Vrhovni sud je 2014. godine odlučivao o sličnom pravnom pitanju, a bila je riječ o pravosudnim policajcima. Tada je Vrhovni sud odlučio da pravosudni policajci imaju pravo na dodatak za posebne uvjete rada i kada rade u redovnoj satnici i kada rade u prekovremenom radu. Bitno je napomenuti da je u to vrijeme kolektivni ugovor koji je tada važio za njih o ovom pitanju bio identičan kolektivnom ugovoru koji sada važi za zdravstvene radnike. Tako zapravo možemo govoriti o tome da je o ovom pravnom pitanju Vrhovni sud već zauzimao stav. “Čvrsto vjerujem u pravosuđe naše države, koliko god je percepcija građana o pravosuđu loša. Uopće ne sumnjam da će Vrhovni sud potvrditi veliki broj pravomoćnih presuda kojima je suđeno u korist zdravstvenih radnika. Stalno mi se u glavi vrti jedna od novijih odluka Ustavnog suda RH u kojoj se ističe da se objektivni pravni poredak u društvu utemeljenom na vladavini prava ne može graditi, ni zaštita ustavnih prava pojedinaca zasnivati na razlozima koji ne počivaju na argumentu 'zdravog razuma', jer tumačenje mjerodavnog prava mora imati uporište u zdravom razumu i pravnoj logici”, kaže Mišević.

pravda

I BROJNE MEDICINSKE SESTRE POKRENULE SU TUŽBE

1000

sati prekovremenog rada ima bolnička liječnica iz Virovitice

Možda ste propustili...